Kan svensk grön teknik övertyga Trump?

Att Donald Trump inte har visat något större intresse för hållbarhetsarbete är ingen hemlighet, men det rör på sig ändå.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Redan när Donald Trump tillträde som USA:s president fick landets hållbarhetsarbete sig en törn, Trump har från start främjat hos de delar av landet som får både jobb och energi från fossila källor som olja, kol och naturgas. Han ifrågasätter öppet vetenskaplig konsensus om människans klimatpåverkan och hans presidentskap ses i största allmänhet som ett stort hot mot USA:s möjlighet att ställa om till förnybar energi och transport.

Det spelar såklart roll, när många länder erkänner klimatförändringar som ett problem och visar öppet att de är medvetna om hotet är det en stark signal. Även om det ibland bara blir en läpparnas bekännelse. Att USA, en av världens största länder och en av de viktigaste maktspelarna på den politiska scenen, blir allt mer kritiska till en hållbar omställning är i det sammanhanget negativt för det gemensamma globala arbetet. För hotet är äkta, och USA:s agerande spelar roll. Klimatförändringarna är et av de största problemen och utmaningen vi överhuvudtaget måste handskas med.

ANNONS

Det finns dock en motrörelse, problemen med Trumps ledarskap till trots. Bland annat som partipolitiskt fenomen, där den kontroversiella demokratiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez är en av de tydligaste företrädarna för vad som kallas för ”the New Green Deal”, en skatte- och energireform som ska främja en omställning till bland annat förnybar energi. Denna ”New Deal” är dock rejält färgad av socialistisk politik. En mer intressant utveckling att sätta sitt hopp till är istället det faktum att ny grön teknik börjar nå även USA på bred front.

I norden har vi kommit långt med att använda biomassa från skogen som råvara både till energi, bränsle till transporter och ersättningsråvara till plast. I USA har det hittills inte funnits något liknande intresse eftersom man har ett stort antal fossila källor i landet och man har betraktat skogen inte som något som brukas utan som något som bara ska stå orört. Men nu börjar det hända saker även här, kongressen har antagit en ny lag som ska förenkla för arbetet med att använda skogsindustri som energikälla, och 2019 har utsetts till trädets år.

Det är precis såhär norden gör störst skillnad som aktör på hållbarhetsområdet. Utveckla nya tekniker och starka företag, som blir världsledande inom innovationer, som i sin tur kan hjälpa till att konkurrera ut och ersätta fossil energi. Sedan sprida metoderna till fler länder, som själva har mycket större påverkan på klimatet än vi har. USA är just nu en dyster spelare inom den globala hållbarhetsfrågan, men en framgångsrik teknik står som tur är över politisk symbolism. Bara med sådan kan vi på sikt vinna kriget mot de fossila bränslena, även i USA, Trumpadministrationen till trots.

ANNONS

ANNONS