Katarina Erlingson: Kärnkraft har blivit norm även för vindkraft

Något oväntat kom regeringens beslut att ge tillstånd till två havsbaserade vindkraftsparker utanför hallandskusten. Så oväntat att regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna gick i taket och klagade över att de inte fått vara med i processen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

– Det är frustrerande att man återigen undviker att samordna de här frågorna med oss, sa Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, till Dagens Nyheter.

Det är nog en förutsättning för att energipolitiken ska kunna ta positiva steg framåt, SD är systematiskt emot vindkraft och ser kärnkraft som den enda rimliga energikällan. Det är SD inte ensamt om. Det gick inte många minuter på regeringens presskonferens innan ordet kärnkraft nämndes, flera gånger dessutom.

-Det här beslutet motsvarar eltillförseln från ett normalstort kärnkraftverk, sa statsministern.

Det är uppenbart att kärnkraft blivit den nya normen i energipolitiken, företrädare för regeringspartierna och SD kan knappt säga ordet energi utan att kärnkraft följer med på köpet.

ANNONS

Vi som mer sätter tilltro till förnyelsebara energikällor får försöka slå dövörat till för kärnkraftstjatet och vara glada att regeringen trots allt ger tillstånd till vindkraftsparker. Med tanke på hur negativ KD-ledaren och tillika energiministern Ebba Busch varit till vindkraft är det en stor sak att ministern nu talar om att regeringen driver upp tempot i energifrågorna.

Statsminister Ulf Kristersson (M) erkände tydligt att det finns målkonflikter i energifrågorna, mellan klimat, miljö och försvaret för att ta några. Det kräver en helhetssyn, sa statsministern. För att vara någon som upprepat kärnkraftsmantrat både före och efter valet är det nästan fantastiskt att lyfta fram begreppet helhetssyn.

Frågan är varför regeringen väljer bort projektet Galatea till förmån för Kattegatt Syd? OX2 har drivit fram det nu godkända Galene ihop med Galatea. Det statliga bolaget Vattenfall äger Kattegatt Syd som är det godkända stora projektet med 80 verk. Tillsammans med Galenes 20 verk ger det el på 6,5 terrawattimmar.

-Det är jättebra att regeringen gett tillstånd till vindkraften, men jag är förvånad att Vattenfall får det. Det är ju bråttom och OX2 kan bygga snabbare, säger Mari-Louise Wernersson, vindkraftskonsult och tidigare ordförande i kommunstyrelsen i Falkenberg.

Och det kan man fundera över, för Vattenfall tycks ha fullt upp med Kriegers flak söder om Skåne och beräknar att komma igång att bygga Kattegatt Syd först 2028. Dessutom vill regeringen att ny kärnkraft ska byggas och vad vore väl naturligare än att det statligt ägda Vattenkraft skulle göra det? Vilka överväganden som ligger bakom att Galatea inte fick tillstånd kanske kommer fram så småningom, men lite konstigt är det. OX2 ser en byggstart av Galene 2026 framför sig.

ANNONS

Alla tillstånd är emellertid inte klara än, så kallade Natura 2000-tillstånd ska ges av mark- och miljödomstolen, så regeringen föregriper den juridiska processen. Intressant i sig, men kanske ett försök att visa nödvändig handlingskraft.

ANNONS