Bylinebild Jörgen Warborn
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Halländsk entreprenörsanda behövs i Bryssel

Europas svaga företagsklimat borde hålla de ledande politikerna sömnlösa.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I sitt välkända uttryck Hallänning, svensk, europé sätter Carl Bildt ord på något som jag och många andra känner igen sig i. Stolthet över vår hembygd och samtidigt tacksamhet över att vara en del av ett större sammanhang. Sverige skulle vara fattigare utan Halland och Europa fattigare utan Sverige – och vice versa. Därför känns det både hedersamt och betydelsefullt att få förtroendet att representera hallänningar och svenskar i Europaparlamentet. .

Mitt arbete i Bryssel rivstartade redan två dagar efter valet. Nu pågår förhandlingar om hur platserna i de europeiska institutionerna och parlamentets utskott ska fördelas. Vilka platser ska gå till svenskar, och vilka partier ska vara representerade i de olika utskotten. Själv har jag siktet inställt på att få plats i något av de utskott med stor påverkan på företagsklimatet. Det är företagarfrågorna som bar mig in i politiken, det är runt dem som jag drivit min kampanj och det är i dem jag vill göra skillnad i Bryssel.

ANNONS

Företagens villkor är en ödesfråga för Europa. Det är i våra företag, hos drivna entreprenörer och medarbetare som välstånd skapas. Trots detta har företagarnas villkor inte prioriterats tillräckligt högt i EU-politiken. Följden av det har blivit att Europa halkar efter på den globala marknaden. Detta är mycket dåliga nyheter, inte minst för ett företagarlän som Halland och ett land som bygger halva sitt välstånd på handel.

Nyligen kom statistik som visar att den europeiska ekonomin växte med två procent förra året och att ungefär en miljon nya jobb skapades. Det kan låta hyggligt, men är siffror långt under vad som egentligen är potentialen. USA springer om oss med hästlängder. De senaste tio åren har deras ekonomi vuxit med 70 procent, medan Europa stannar på blygsamma 13 procent. Kina och Indien vågar man knappt tala om i sammanhanget. Europa och Sverige halkar efter och om utvecklingen fortsätter i samma riktning kommer EU att tappa både välstånd och inflytande.

Trots detta lyste företagarfrågorna med sin frånvaro i den nationella debatten inför EU-valet. Jag menar att Europas svaga företagsklimat borde hålla de ledande politikerna sömnlösa om nätterna. För vad blir konsekvenserna på sikt av ett dåligt företagsklimat? Jo, om inte företagen växer, så växer inte heller vårt välstånd eller våra möjligheter att erbjuda medborgarna välfärd. Europa riskerar att bli ett museum för amerikaner och asiater som vill titta på vackra byggnader och antika konstverk. Men här växer inga jobb och här finns på sikt inget välstånd.

ANNONS

Det är den här utvecklingen som jag är i politiken för att förändra. Jag vill driva fram en ambitiös europeisk agenda för mer företagande. I den ingår att skapa rättvis konkurrens för svenska företag, kapa bort byråkrati och regelkrångel, riva handelshinder och ta ledarskap för frihandel. Det behövs helt enkelt mer halländsk entreprenörsanda i Bryssel.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till alla Hallänningar som kryssade mig i valet. Jag ska göra mitt bästa för att förvalta ert förtroende.

ANNONS