FALUN 20150924
Fredrick Federley som föreslås väljas till 2:a vice ordförande för Centerpartiet. Centerparitet inleder idag sin partistämma i Falun.
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
FALUN 20150924 Fredrick Federley som föreslås väljas till 2:a vice ordförande för Centerpartiet. Centerparitet inleder idag sin partistämma i Falun. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Försvara de liberala värden som byggt Europa

Vi behöver se till att EU inte detaljstyr människors vardag, men stå upp för EU som projekt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I min vardag som EU-parlamentariker så skulle jag ljuga om jag sa att det inte var många möten. Förhandlingar, omröstningar och annat där jag jobbar för att få gehör för mina övertygelser. Övertygelser om att en grön, liberal och tillväxtvänlig politik är den bästa.

De senaste åren har dessa liberala grundvärderingar inte alltid varit lika självklara för alla länder inom unionen. Trots att EU är uppbyggt på just detta samarbete och denna medmänsklighet.

I Österrike och Italien har nationalister tagit sig in i regeringen. I Polen, Ungern och Rumänien manövrerar man bort grundläggande fri- och rättigheter. Dessa främlingsfientliga värderingar och strömningar är inte oviktiga om man pratar brexit. Och brexit är verkligen på allas läppar i Bryssel nu. På onsdag kan ett slutgiltigt avtal om vad som ska gälla i framtiden samarbetet vara färdigt.

ANNONS

När britterna gick till valurnorna den 23 juni 2016 så var vetskapen om brexit och vad det faktiskt betydde högst undermålig. Frågan som ställdes till väljarna var närmast hypotetisk, något som gjorde det enkelt för falska fakta och, närmast xenofoba, känsloargument att få fotfäste.

Utifrån det som är klart nu så är det tydligt att Storbritannien tjänar på EU, precis som Sverige gör. Rörligheten, rättigheterna och exportmöjligheter för medborgare och företag är svåra, för att inte säga omöjliga, att uppnå om man agerar själv. Vinsterna är däremot mer än bara ekonomiska. De värden och den fred som har byggt Europa starkt under senmodern tid har mycket att tacka EU för. När vissa skriker efter slutenhet så är det viktigt att komma ihåg att under ingen gång i historien har splittring varit vägen framåt. Slutenhet gör inte länder starkare.

Samtidigt är det viktigt att inte avskriva den kritik mot EU som kommer upp i och med brexitkampanjerna. Det är problematiskt när EU ses som ökade kostnader, byråkrati och inskränkningar på den egna nationens fria vilja. Därför behöver vi se till att EU inte detaljstyr människors vardag. Beslut som rör skattenivåer, abortlagstiftning eller detaljer i sjukvården ska fattas i respektive land. Men denna kritik är inte på långa vägar fog för att ifrågasätta liberala grundvärderingar och EU som projekt.

ANNONS

Därför måste alla vi som tror på en öppen och liberal samhällsmodell fortsätta stå upp för den. Själv tycker jag att man bör helt stoppa vansinnet som är brexit, det är givetvis inte mitt beslut att ta. Däremot måste kommer jag fortsätta att stå upp för den öppna och liberala europeiska samhällsmodellen, som bevisligen är den bästa vi har och som står i kontrast till brexit. Även om det ibland blåser åt motsatt håll och känns hopplöst så kommer så jag fortsätta gå på möten och försöka få gehör för dessa idéer.

ANNONS