Bild: Pontus Lundahl/TT

EU ska inte ägna sig åt socialpolitik

Så länge man uppfyller svensk lag om arbetsplatsens säkerhet så ska vuxna människor kunna bestämma avtal sinsemellan.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

"Mannen som föll från tjugonde våningen sakande skyddsutrustning, han var utländsk medborgare och hans identitet har ännu inte kunnat fastställas. De närmaste anhöriga är inte underrättade."

Ungefär så stod det att läsa för några veckor sedan om en händelse i Solna och det är såvitt jag vet ännu inte utrett vem det var som förolyckades, varför olyckan skedde och vem som är ansvarig.

Människohandel, svartarbete och organiserad brottslighet hänger samman. Anlitar man någon att utan kvitto stenlägga garageuppfarten, får man kanske räkna med en annan form av brottslighet i form av med småstölder och inbrott på landsbygden. Många lockas till Sverige i förhoppningen att få det lite bättre och skicka hem pengar man tjänat till dem som stannat hemma. Ibland är det bra, men ofta är det någon annan som tjänar på svartarbete, sexhandel, tiggeri, inbrott eller småstölder. Förbluffande låga priser, exempelvis på en biltvätt, eller pedikyr i en nagelstudio döljer inte sällan utnyttjande av människor som betalat dyrt för ett arbetstillstånd och inte har kunskap eller möjlighet att hävda sin rätt.

ANNONS

För att kunna göra svarta jobb vita måste vi se till att utländska arbetare har möjlighet att kunna arbeta i Sverige till den lön som parterna kommer överens om, utan att facken rasar över dem och tvingar dem till annat. Så länge man uppfyller svensk lag om arbetsplatsens säkerhet så ska vuxna människor kunna bestämma avtal sinsemellan. Harmonierade EU-regler om arbetsmarknadspolitik löser inte problemen med svartjobb och människohandel. Vi måste själva följa lagar och avtal, kontrollera, straffa dem som bedriver ljusskygg verksamhet. EU ska upprätthålla de yttre gränserna, men inom Europa måste det få lov att vara olika. Vi vill inte utvidga utstationeringsdirektivet eftersom vi tror på att den fria rörligheten skärper den sunda konkurrensen, mellan seriösa företag som betalar skatt för egen del och åt sina anställda. Svenska politiker måste agera, stifta lagar, kontrollera och göra samhället tryggare för alla som lever och verkar här!

EU:s så kallade sociala pelare har diskuterats några gånger inför valet. Många debattörer på vänsterkanten vill att den svenska modellen som ger anställningstrygghet och en god löneutveckling för de flesta ska bli EU:s standard. Många menar att det är enda sättet att få bort skillnader i Europa och minska konkurrensen med gästarbetare från låglöneländer. Problemet med en sådan lösning är att det kraftigt skulle sänka ingångslönerna i Sverige. Vårt välfärdssystem, som till skillnad från andra länders, är uppbyggt av höga skatter skulle raseras. Det är vi som skulle behöva anpassa oss istället, med följden att det blir sämre för alla.

ANNONS

Centerpartiet tycker att varje land måste stifta sina egna lagar, bygga upp egna välfärdssystem och följa egna arbetsmarknadsregler. EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) argumenterar väl för detta. Femman på valsedeln Kristina Jonäng gör det också utifrån ett västsvenskt perspektiv. Ditt val är viktigt och kryssen markerar vilka frågor som är viktigast för dig! Rösta i morgon.

ANNONS