Att bränslepriserna stiger finns inte på kartan

I dessa dagar råder det många missuppfattningar kring bränslepriserna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Av de nyheter som presenterats den senaste veckan är det överraskande många som varit resultatet av genomtänkta och väl valda prioriteringar från Centerpartiets sida. Framförallt visar vi att alla landsändar, alla som lever och verkar i Sverige behövs för att trygga välfärden. Är man framgångsrik får man även vara beredd på kritik från dem som önskat sig en annan utveckling. Då är det tacksamt att använda sig av bilister som är många och röststarka.

Även om bränslet med tiden behöver ställas om till förnybart, ska vi inte tvinga människor att sluta använda bilen genom att höja bränslekostnaderna mer än prisutvecklingen i övrigt. Runt denna fråga har det börjat diskuteras vad som är sant och falskt om skattesänkning och överindexering av bränslepriset.

ANNONS

Påståendet att Centerpartiet och regeringen höjer bränsleskatterna är felaktigt. Sanningen är att de blir lägre än vad de varit om Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 fått fortsätta verka. Att priserna höjs från ett år till ett annat är inte så konstigt. Under kommande år blir höjningen inte lika stor som den varit tidigare. Ändå försöker man få det att se ut som vi medverkat till att höja kostnaderna, medan vi i själva verket behövt sänka skatten för att inte M/Kd-politiken med sin överindexering av bränslepriset ska drabba bilismen mer än den gjort tidigare. Jämfört med 2019 höjs priset 2 öre mindre och i själva verket är prisökningen kommande år lägre än den varit på länge. Inför 2020 höjs bränslepriset endast med 15 öre, att jämföra med exempelvis 2016 då det ökade med hela 58 öre.

För M är det viktigt att kunna kritisera oss, främst inom områden där det skulle ha kunnat orsaka en svekdebatt. Därför har de i förväg ritat upp en karta som man nu envist håller sig till, trots att verkligheten inte blivit vad de förväntade sig. Det måste kännas frustrerande att inte ha något inflytande och dessutom finna att man inte har fog för sin kritik.

ANNONS

Den uteblivna bränsleprishöjningen är en sak. Vi har även sett till att ta bort den så kallade ”pensionärsskatten” genom att utjämna skillnaderna mellan löntagare och pensionärer, samt stärka grundtryggheten för dem med enbart grundpension. Vi inför ett ingångsavdrag som gör det billigare för arbetsgivare att erbjuda jobb till någon som varit arbetslös länge. Vi satsar på barn- och ungdomspsykiatrin, eftersom fler än någonsin mår dåligt och köerna till BUP växer. En annan budgetnyhet är karriärtjänster för sjukvårdspersonal, så att fler kan utveckla sin kompetens och bli specialister inom något område.

Det återstår ännu några dagar innan budgeten läggs på Riksdagens bord, så man kan förvänta sig mera. Redan nu kan jag påstå att det aldrig under mina tio år som ledamot hänt att Centerpartiet kunnat genomföra så mycket av vår politik som nu sedan januariavtalet ingåtts och vi trots valresultatet kan leda landet utan inflytande från högerpopulister som görs i andra europeiska länder.

ANNONS