Solceller. Solpaneler släpper faktiskt ut mer CO2 per producerad kWh än vad både vatten och kärnkraft.
Solceller. Solpaneler släpper faktiskt ut mer CO2 per producerad kWh än vad både vatten och kärnkraft.

Solelens potential är inte så lysande

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

på krönikan ”Solelens strålande potential” (7/4).

Svar. Det är många som anser att solel har potential, dock anser jag att potentialen tyvärr inte är så lysande som man skulle önska. Det låter bra med förnyelsebart och hållbart men är det verkligen det? Solpaneler släpper faktiskt ut mer CO2 per producerad kWh än vad både vatten och kärnkraft som trots allt står för merparten av svensk energiförsörjning. Enligt IPCC:s egna medelvärdsberäkningar står kärnkraft för 12 gram CO2 per kWh, vattenkraft för 24 gram per kWh och solpaneler i industriell skala för 48 gram per kWh. Hur producerar man strömmen när solen inte lyser? En del föreslår då att batterier skall stå för lösningen.

ANNONS

I dag är det fortfarande lithium jon-batterier som gäller, kommersiellt lanserade 1991. Ett av världens största batteri heter ”Sendai Substation Lithium Ion Battery” och ligger i norra Japan. Batteriparken som täcker en yta av 6 000 kvadratmeter klarar av att leverera 40 MW el (maxeffekt) under en halvtimme, och har därför en total lagringskapacitet på 40*0.5=20 megawatt-timmar. Om vi i Sverige byggde och fullt laddade ett liknande monsterbatteri kan det lagra el som motsvarar vad ett (!) 3 MW vindkraftverk i snitt levererar per dygn. (Källa: Staffan Qvist, PhD Uppsala Universitet & University of California Berkeley. 100 procentförnybart innebär ökade utsläpp.) Antalet batterier som skulle behövas byggas för att täcka Sveriges energiförsörjning en kall vinternatt när solen inte lyser eller vinden inte blåser är obegripligt många.

Satsa istället på ny stabil kärnkraft som är väderoberoende. Vi kan då dessutom återvinna det vi idag kallar avfall och slippa bryta ny uran samt få ner lagringstiden från 100 000 år till 1 000 år.

Olle Hällnäs (SD)

Svar

från krönikören.

Jag delar Olle Hällnäs tro på att solenergi inte kommer kunna bli ensam energikälla i just norden. Här kommer nog mycket riktigt vattenkraft och kärnkraft fortsätta vara viktiga komponenter. frågan om solenergins intåg handlar dock inte bara om vad som händer i vårt eget land utan om en generell förändrad syn på vad energi är i hela världen när nya typer av källor utvecklas i snabb takt. Batterikraft kommer med stor sannolikhet fortsätta utvecklas drastiskt och bli betydligt bättre, och i många länder är solenergi i dag redan mer lönsamt än kol och olja. När vårt sätt att utvinna energi förändras kommer exempelvis system för hur man räknar på energi som en del av en verksamhet påverkas. Det är den typen av globala strukturförändringar som vi behöver vara beredda på.

ANNONS

Hanna Marie Björklund

ANNONS