Efter terrordådet. Blommor lades bland annat på lejonen på Drottninggatan efter terrordådet i Stockholm i april.
Efter terrordådet. Blommor lades bland annat på lejonen på Drottninggatan efter terrordådet i Stockholm i april.

Kärlek och öppenhet stärker oss

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

på "Kärlek stoppar inte terrorister" (27/5).

Insändare. Erik Hellsborn och Anton Nilsson skriver i sin insändare att den som inte lär av historien är dömd att upprepa den.

Det här håller jag fullständigt med om och återkommer till detta senare i min insändare.

Erik och Anton antyder att det skulle vara naivt och verkningslöst att visa kärlek och öppenhet efter ett terrordåd eftersom terroristerna ändå inte slutar begå terrorhandlingar.

Själva syftet med att visa kärlek och öppenhet är ju främst tänkt att stärka oss själva och våra öppna attityder och värderingar.

Forskningen har lärt oss att det finns ett stort värde i öppna samhällen och att öppenhet och kärlek stärker kreativiteten och innovationskraften hos ett land.

ANNONS

Sverige ligger i topp tio när det gäller global konkurrenskraft, innovationskraft och kreativitet och man vet sedan länge att kreativitet och innovation är direkt kopplat till ekonomist välstånd.

Allt fler företag och varumärkesägare ser kopplingen mellan öppenhet och konkurrenskraft.

Forskningen visar tydligt att städer och geografiska områden med öppna värderingar, mångfald och hög tolerans attraherar moderna tillväxtföretag, har fler framgångsrika nyföretagare, attraherar mer riskkapital och har bättre ekonomisk tillväxt.

Öppenhet är inte en naiv inställning av ovillkorlig godhet som ”Sverigevännerna” verkar tro. Öppenhet är ett strategiskt förhållningssätt som kräver mod, eftertanke och divergent tänkande.

Om vi däremot låter rädslan påverka oss och möter hat med hat så kommer vårt samhälle snabbt att sjunka som en sten i global konkurrenskraft vilket är precis vad terroristerna vill.

Historien har lärt oss vad som händer i ett samhälle där rädslan tar över och där vi börjar dela upp människor i ”vi och dom” och den som inte lärt sig av historien är dömd att upprepa den.

Mathias Frenzel

ordförande i Öppna Företag.

ANNONS