Tjuvar, men ingen polis?

Alla varbergare som får sina hem länsade ska känna att det är meningsfullt att ringa polisen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 19/3. Om tjuvarna länsar ens hem, får man hjälp av polisen då? Det är en relevant fråga att ställa – och svaret är inte alltid tillfredsställande för den drabbade. Efter många så kallade vardagsbrott läggs utredningarna ned. Brottsoffret får leva med den dubbla besvikelsen.

Den vikande trend som noterats i grannkommunen gäller inte för Varberg. Här ligger bostadsinbrotten kvar på en hög nivå, visar statistiken från förra året. Då skedde 89 fullbordade inbrott, vilket HN skrev om på nyhetsplats i januari.

– Det här är bland det viktigaste vi håller på med. De som sysslar med den här typen av brott gör det inte en gång, de livnär sig på det här, förklarade en polisman.

ANNONS

I kampen mot inbrott understryker polisen i Halland vikten av grannsamverkan. Att människor hjälps åt med vaksamhet är en metod som har visat sig kunna förebygga brott. Och det finns goda skäl att uppmuntra sådan samverkan längs såväl villagatan som i kvarteret med flerbostadshus.

Samtidigt är det viktigt att tydliggöra att samverkan inte ska innebära att människor börjar agera privatpoliser och kanske tar risker de inte bör. Att grannsamverkan byggs upp på ett bra sätt, i kontakt med kommunpolisen, är angeläget.

Men de förtroendeproblem som Johan Hedin, rättpolitisk talesperson (C), lyfte förra veckan botas inte i ett nafs.

– När jag pratar med folk ute i landet så får jag ofta höra att trots att man har gjort allting rätt – gått med i grannsamverkan, tagit mobilbilder och signalement och kanske registreringsnummer – så upplever man att polis och åklagare inte gör nånting, säger Johan Hedin.

Fall där det har funnits utredningsuppslag och rättsväsendet ändå har agerat släpphänt skapar bevisligen frustration även inom polismyndigheten. Ett exempel var i somras när polisen i ett facebook-inlägg demonstrerade visst missnöje över att åklagarmyndigheten hade varit oväntat snabb med att släppa inbrottstjuvar som polisen nyss hade gripit.

ANNONS

I andra fall gör polisbristen att människor som slår larm får ett helt annat bemötande än de hoppats på. Det gäller över även de företagare som drabbats hårt av det ökade antalet verktygsstölder. Polisen kanske inte ens åker ut på stödlarmet och det är vanligt att utredningarna läggs ned – trots att det kan ligga organiserat brottlighet bakom dessa brott.

Centerpartiet föreslår nu att begränsa polisens möjlighet att direktavskriva brottsanmälningar när det saknas spaningsuppslag.

I kombination med fler resurser till polisen och hårdare straff på det som kallas vardagsbrott skulle det förhoppningsvis kunna leda till att något fler brott klaras upp och att allmänhetens förtroende stärks. För den enskilde medborgaren är ju inte ett inbrott vardagsmat utan en förlust av både ägodelar och hemfrid.

ANNONS