Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Wic vill bygga arena för 100 miljoner

  Ett innebandyns Camp Nou. Det vill Warbergs Innebandyklubb bygga i direkt anslutning till den nya anläggningen på Håstens fritidsområde.

  – Vi hoppas den kan stå klar inom 3-5 år, säger Pelle Körberg föreningens vice ordförande.

  I helgen invigdes Sparbanken Wictory Center, en toppmodern anläggning med tre planer och en prislapp på uppåt 30 miljoner kronor.

  – Det är etapp ett, nu fortsätter vi med etapp två, säger styrelsens Jonas Klavberg som varit med sedan klubben bildades för 25 år sedan.

  Warbergs Innebandyklubb gör ingen hemlighet av att den vill vara Sverigeledande, ja, kanske rent av världsledande i utvecklingen av innebandysporten. Knappt är alltså bandet klippt till den nya anläggningen förrän projekteringen är i gång för en arenahall. Den ska ligga i direkt anslutning till den nu invigda och rymma runt 5 500 åskådare.

  – Huvudskälet till att vi vill bygga arenan är att få in mer publik som kan sitta, säger Pelle Körberg.

  När de första kontakterna togs med kommunen om en etablering på Håstens fritidsområde fanns planerna på en arena också med. Wic hade kontaktat den erkänt skicklige arkitekten Ulf Bergfjord. Det är mannen som bland annat ritat Löfbergs Lila Arena (Karlstad), Cloetta Arena (Linköping) och Läkerol Arena (Gävle) och nu också förslaget till Wic:s arena.

  – Han är Sveriges bäste och vi ville hamna rätt från början och få helheten, säger Pelle Körberg.

  Den nya arenan blir högre än den nuvarande hallen för att ge utrymme åt fler sittplatser. Det kräver en ny detaljplan för området.

  – Vi kalkylerar med 3 500 till 4 000 i publiksnitt jämfört med dagens 1 700- 1 800, säger Pelle Körberg.

  Wic har inte sparat på krutet i planeringen av arenan. Den ska utöver spelplan och läktare också rymma restaurang, VIP-loger, gym, omklädningsrum och sport-shopar.

  – Det krävs rätt mycket för att genomföra våra arrangemang, säger Jonas Klavberg.

  Men smakar det så kostar det. Runt 100 miljoner kronor och ännu finns inga borgenärer för projektet.

  – Ishockeyn och fotbollen kan så varför skulle inte innebandyn också kunna, säger Jonas och Pelle övertygade om att arenan verkligen blir av.

  När den då står klar mister också Varberg Event en stor hyresgäst i Sparbankshallen. Intäkter på runt 400 000 kronor (inklusive moms) årligen plus extraintäkter för restaurangen i samband med Wic:s sponsorträffar.

  – Det är negativt för oss men det kan vi leva med, säger Varberg Events vd Jochum Bernéus. Då oroar jag mig mer för den konkurrens som kan uppstå och att det tar evenemang från oss.

  Den rädslan är dock obefogad enligt Pelle Körberg.

  – Vår arena ska bli en ren idrottsarena och inget annat, säger han. Den är inte byggd för mässor och liknande.

  Vad den nya arenan ska heta är öppet.

  – Det namnet går att köpa, säger Jonas Klavberg och Pelle Körberg och räknar med att det ska bidra med en viktig del av finansieringen.

  Fotnot. Camp Nou är den spanska fotbollsklubben Barcelonas kända anläggning med plats för närmare 100 000 åskådare.

  Mer om arenan och WIC

  Ägare till arenan: Warbergs Innebandyklubb.

  Prislapp: cirka 100 miljoner kronor.

  Färdig: inom 3-5 år.

  Storlek: plats för 5 500 åskådare samt restaurang, VIP-loger, sportshop och övriga utrymmen.

  Så tänker WIC: Klubben vill vara världsledande och att Varberg ska bli innebandyns huvudstad i världen. Med den nya arenan hoppas man locka hit stora arrangemang som gruppspel i VM och liknande.

  Så viktigt är herrlaget framgångar: oerhört viktigt och laget ska vara en av guldaspiranterna varje år.

  Odds att arenan blir verklighet: 99-1 för, säger Peller Körberg. Vi är rätt envisa och trygga i att detta kommer att hända.

  Medlemmar: drygt 750.

  Ålder: 25 år.