Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Sjukvårdspersonal i full skyddsutrustning vid en klinik för att behandla ebolasmittade i Beni i östra Kongo-Kinshasa i september.

  WHO: Oro för fler dödsfall i ebola

  125 personer har dött i det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa, varav 90 fall är bekräftade, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO).

  Organisationen uttrycker nu även oro för den ökning som skett av antalet smittade de senaste veckorna och då särskilt i trakterna av staden Beni, nära gränsen till Uganda. Sedan början av augusti har 200 fall av smitta rapporterats till organisationen, varav 165 bekräftats med tester.

  Oro, våld och konflikter i området kan göra det svårare för myndigheter och hjälporganisationer att förhindra ytterligare smitta.

  - Den ökade osäkerheten i staden är ett av skälen till att vi ser de här nya fallen komma, säger WHO:s talesperson Tarik Jasarevic till AFP reporter i Genève.

  Så sent som i början av september sade Peter Salama, chef för WHO:s akuta insatser, att organisationen förhoppningsvis skulle kunna stoppa utbrottet "de kommande veckorna".

  Vid det stora ebolautbrottet i Västafrika 2013–2016 dog över 11 000 personer.

  Rättad: I en tidigare version uppgavs ett felaktigt dödstal. Uppgift om antalet bekräftade dödsfall saknades också.