Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

wheels and wings

Wheels & Wings flyttar till Falkenberg

Wheels & Wings lämnar Varberg och Getterön. Nu blir det istället Falkenberg som får ta emot de cirka 16 000 besökarna till bil- och flygträffen. – Vi hade ingen alternativ plats i Varberg och ville fortsätta med vår bilträff, säger Gösta Karlberg på Warbergs automobilklubb.

Arrangemanget ska hållas på Falkenbergs motorbana 19-20 juli, vilket är helgen efter Västkustloppet. Gösta Karlberg vet inte hur flytten kommer att påverka publikantalet.

– Vi har hållit till ute på Getterön sedan 1980 och vi är fullt medvetna om att Wheels and Wings är Varberg. Nu har vi tagit det här beslutet om att flytta det till Falkenberg, sen till hösten får vi utvärdera hur det blev, säger han.

– Jag hoppas vi kan vinna en ny publik i Falkenberg och söderut, personer som inte har sett Wheels & Wings tidigare.

Konceptet blir detsamma med en bilträff och dess utställning, en säljmarknad, någon form av flyguppvisning och attraktioner för barnen. Varbergs flygklubb kommer inte att vara med och arrangera i Falkenberg.

– Det påverkar inte flyguppvisningen för vi känner piloter, det är bara ett telefonsamtal för att höra om de är lediga. Flygplanen kommer att starta från där de är stationerade, säger Gösta Karlberg, som förhandlar med andra föreningar som har visat intresse av att vara med i arrangörsstaben.

Automobilklubben har varit på ett möte med Falkenbergs kommunledning som önskade Wheels and Wings hjärtligt välkomna till Falkenberg.

Hur tycker du uppbackningen från ledande politiker i Varberg har varit när det gäller Wheels & Wings?

– Det vill jag inte kommentera.

En sak som blir annorlunda i och med flytten är att det inte blir någon organiserad cruising i vare sig Falkenberg eller Varberg.

För alla bilentusiaster är det förstås en besvikelse eftersom cruisingen genom Varberg har rankats som en av de bästa i Sverige av många. De brukar även locka många åskådare som tycker det är trevligt att titta på olika typer av bilar.

– Vi kan inte köra cruisingen i Varberg för den kostar oss sexsiffriga belopp att genomföra och vi har inga intäkter från den. I Falkenberg vet jag inte om det hade gått att genomföra någon, men vi har redan talat om att det inte blir någon, säger Gösta Karlberg.

Det kan förstås bli cruising i alla fall. Men då kommer den vara oorganiserad, utan tillstånd och avstängda gator.

Enda anledningen till att Wheels & Wings flyttar till Falkenberg är att Varbergs kommun inte tillåter att arrangemanget hålls på Getterön på grund av flygfältets dåliga beskaffenhet.

– Publikt hoppas vi förstås på 16 000 besökare även i Falkenberg. Motorbanan är en intressant plats och där finns en självklar koppling till bilar, säger Gösta Karlberg, som är nöjd över att Wheels & Wings slapp att ställa in.

Wheels and wings 2
MEST LÄST