Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

’’Vindkraftbuller kan leda till hjärtinfarkt’’

Det svischandet ljudet från ett vindkraftverk kan orsaka svår stress som på sikt kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. Det hävdar forskaren Göran Holm, professor i preventiv kardiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och kräver ett skyddsavstånd på två kilometer mellan bostadshus och kraftverk.

Utvecklingen inom vindkraften går snabbt och tornen som byggs i dag är både större och högre tidigare. Kunskaperna om hur ljudet, framför allt det lågfrekventa, påverkar människor har därför inte hängt med.

Föredraget i Kungsäter bygdegård i söndags ger vindkraftsmotståndarna i bygden vatten på kvarnen.

– Vindkraften skulle totalt förstöra bygden häruppe, hävdar Rolf Jonsson, aktiv i föreningen Skogsbygdens väl och en av dem som engagerar sig mot den planerade vindkraftsparken i Sällstorp.

Stressforskaren Göran Holm säger inte emot. Han bor själv ett par kilometer från fem vindkraftverk utanför Falköping. Han har grannar som bor ännu närmre och som är så svårt att störda att de fått sätta in treglasfönster för att kunna sova om natten.

– Men min granne betraktas bara som en gnällspik, säger Göran Holm till HN. Det är en stressfaktor i sig.

Långvarig stress som man inte kan göra något åt, som buller från ett vindkraftverk, skapar den farligaste stressen. En sådan stress utlöser en produktion av kortisol som i sin tur leder till det så kallade "metabola syndromet" med högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och bukfetma.

– Syndromet innebär en klar risk att utveckla en hjärt- kärlsjukdom, som hjärtinfarkt, säger Göran Holm.

Än så länge är forskningen knapphändig och begreppet "Wind turbine syndrom" (vindkraftsyndromet) ifrågasätts. Namnet myntades av den amerikanska forskaren Nina Pierpont som intervjuade 38 personer som bodde nära vindkraftverk och som hade en rad svåra stressymtom.

– Vindkraftsindustrin plockade sönder hennes påståenden, men jag tror att det finns ett klart samband, menar Göran Holm. Och det kommer internationella studier som visar detta.

Vid Energimyndigheten följer man den forskning som pågår och efterlyser mer klarhet. Kanske får vi det vid den internationella konferens om vindkraftens påverkan på människor och miljö som hålls på Stockholms universitet 5-7 februari.

– Vad gäller lågfrekvent ljud från vindkraftverk talar hittills inga vetenskapliga resultat för att det är skadlig för hälsan. Men det finns personer påstår det, säger Lars Ahlfrost, handläggare inom vindkraft och förnyelsebar energi vid Energimyndigheten.

Vindkraftsbuller hjärtinfarkt703.jpg
Vindkraftsbuller hjärtinfarkt702.jpg

Sömnstörningar, kronisk sömnbrist, huvudvärk, yrsel, tinnitus, bullerkänslighet, ångest, depression, hjärtklappning, minnespåverkan.

MEST LÄST