Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vill se klädregler efter tveksam t-shirt

Varbergs fullmäktigeordförande Ingemar Andersson (C) anser att Erik Hellsborns t-shirt är på gränsen för vad som får bäras på fullmäktigemötena. - Sker det igen, blir det tillsägelse, säger han.

Ingemar Andersson har haft anledning att fundera på frågan. Dels på grund av den uppmärksamhet t-shirten har fått i media, dels för att fullmäktigeledamot Sven Andersson (M) i en skrivelse till Ingemar Andersson ställt frågan vad det finns för regler för vad man får bära för kläder, smycken, symboler och liknande på fullmäktige.

Sverigedemokraten Erik Hellsborns bar på det senaste fullmäktigemötet en t-shirt med trycket ”Ge oss Sverige tillbaka” på ryggen. Direkt bakom Hellsborn i fullmäktigesalen sitter en ledamot med utländskt ursprung.

Erik Hellsborn menar själv att det var en ren slump att han bar just den t-shirten på fullmäktigemötet och att trycket inte ska ses som ett angrepp på invandrare. Ett svar som Sven Andersson förhåller sig mycket skeptisk till.

Ingemar Andersson anser att yttrandefriheten står stark, men menar samtidigt att det finns gränser.

- Erik Hellsborn har lämnat en förklaring, men så länge andra uppfattar budskapet på ett annat sätt är det olämpligt att bära t-shirten på fullmäktigemötena, säger han.

Ingemar Andersson såg själv inte trycket på t-shirten ”förrän möjligtvis en skymt” då mötet var över, och tänkte så mycket på det. Men nu har han granskat kommunallagen.

- Det finns inget inskrivet i nya kommunallagen om klädregler utan tyngdpunkten är koncentrerat till ordningen i salen. I gamla fullmäktige fanns det regler om vårdad klädsel, man skulle bära slips och kavaj och liknande, nu kan ledamöterna klä sig lite mer hur de vill bara de inte stör ordningen.

Ingemar Andersson avgör som ordförande vad som är olämpligt att ha på sig på mötet. Han anser att klädseln och uppträdandet kan vara lite ledigare nu, men menar att det är helt stopp att bära rasistiska symboler och budskap. Också Hells Angels-märken och andra liknande symboler är förbjudet.

- Om det uppstår oro eller en olustig stämning i fullmäktigesalen ska personen få en varning, eller utvisas.

När det gäller Erik Hellsborn hoppas Ingemar Andersson att denne tar sig i akt.

- Yttrandefriheten är stark och det ska mycket till för att utvisa en person för klädseln. Men om något liknande händer igen blir det en varning. Om det inte hjälper är det risk för utvisning. Men jag hoppas att nåt sånt aldrig behöver hända.

Själv kan Ingemar Andersson bara påminna sig om en gång då en ledamot fått tillsägelse för sin klädsel.

- Men det var länge sen, och då handlade det om att den var för ovårdad. Det var arbetskläder eller nåt liknande.

MEST LÄST