Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Verkstad totalförstörd i brand

En bilverkstad utanför Borås har under fredagen totalförstörts i en våldsam brand. Då gasolflaskor riskerade att explodera i lokalen stängdes riksvägs 42 och tågtrafiken i området av i flera timmar. Samtidigt varnades allmänheten för den kraftiga röken som vällde ut från lokalen. – Huset övertändes på tio minuter och efter ett tag sa polisen åt oss att evakuera på grund av explosionsrisken, säger Jimmy Granberg som bor bredvid verkstaden.

En förundersökning gällande mordbrand har inletts efter att en bilverkstad har stått i lågor under fredagsförmiddagen.

Polisen har i nuläget ingen kännedom om var branden kan ha startat.

– Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand nyligen och kommer att genomföra en teknisk undersökning vid platsen när det finns möjlighet, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, under fredagseftermiddagen.

Ingen person har gripits misstänkt för att ligga bakom händelsen.

Vid 14-tiden släppte polisen på avpärrningarna och trafiken kunde flyta på som vanligt igen.

– Faran ska vara över nu, så vi ska spärra av när det svalnar vid platsen för en teknisk undersökning, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Startade i en bilverkstad

Den våldsamma branden startade enligt polisen i en bilverkstad i Frufällan i Borås kommun strax innan klockan 9.30 på fredagsmorgonen. Verkstaden ligger mellan riksväg 42 och järnvägen i Frufällan. 

Jimmy Granberg bor granne med fastigheten. Han beskriver byggnaden som ett gammalt boningshus som numera används som bilverkstad. 

– Jag har varit hemma med barn som har varit sjuka i veckan och vaknade av räddningstjänstens sirener. När jag tittade ut trodde jag att det var dimma men sedan såg jag den kraftiga röken. På tio minuter var hela byggnaden sedan helt övertänd. Det vibrerade till i huset när det smällde till några gånger i verkstaden, säger Jimmy Granberg. 

Polisens presstalesman Christer Fuxborg uppgav kort efter larmet att man upprättade stora avspärrningar runt den brinnande verkstaden. 

– Vi har spärrat av ett område på 300 meter runt lokalen. Det har vi gjort för att det kan finnas en explosionsrisk. Det är en säkerhetsåtgärd som vi vidtar då det kan finnas gasolflaskor i verkstaden, berättade Christer Fuxborg tidigare under fredagen. 

Räddningstjänsten har under dagen skickat omkring 20 brandmän från tre räddningsstationer för att bekämpa branden. 

Allmänheten varnas 

– Det är en stor brand. Hela lokalen är övertänd, det finns gasflaskor inne i byggnaden vilket har gjort att vi har fått backa för vår egen personals säkerhet. Riksväg 42 är avstängd tills vidare, och vi kommer nu att gå ut med ett VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, om att hålla sig inne och stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av röken, berättade Caroline Olausson, kommunikatör vid Södra Älvsborgs räddningsförbund, vid 10-tiden. 

Brandmän skyddar sig bakom byggnader

Vid 11-tiden meddelade Olausson att byggnaden till stora delar brunnit ner och att branden även spridit sig till ett intilliggande förråd. 

– Lokalen är i det närmaste nedbrunnen och förstörd. Det är konstaterat att det finns gasolflaskor i byggnaden och explosionsrisken kvarligger. Det vi inriktar oss på nu är att skydda närliggande fastigheter. Vår personal skyddar sig bakom vallar eller andra byggnader och sprutar in vatten den vägen. Då det är väldigt mycket brandrök i området har även tågtrafiken stängts av, sa Caroline Olausson under fredagsförmiddagen. 

Utöver riksväg 42 uppgav Trafikverket att även tågtrafiken stängdes ner genom Frufällan. Stoppet påverkade trafiken mellan Varberg och Herrljunga och resenärer har under dagen hänvisats att kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa.

Enligt Trafikverket började tågen att börja gå som vanligt igen vid 16-tiden på fredagseftermiddagen.

Påverkade busstrafiken  

Under förmiddagen evakuerades boenden i området från sina hus på grund av den kraftiga rökutvecklingen. 

– Det stämmer, vi fick inte vara kvar hemma då vi bodde för nära. Just nu är jag själv i Borås. Det sista jag hörde var att branden i det närmaste var släckt, men att räddningstjänsten var kvar och arbetade med släckningsarbete. Vad jag förstår försöker man också leta upp de här gasflaskorna för att eventuellt skjuta sönder dem, berättade grannen Jimmy Granberg vid 14-tiden på fredagen. 

Även busstrafiken påverkades kraftigt av branden.

– Linje 150 är just nu helt indragen mellan Fristads station och Borås resecentrum i båda riktningar. Linje 582 mellan Borås resecentrum och Vårgårda station är kraftigt försenad. Vi försöker hitta alternativa vägar, men det innebär väldiga förseningar, berättade Sofia Svärd, störningskoordinator på Västtrafik vid 11-tiden.  

Enligt polisen kom inga personer i skada i samband med branden. 

Niklas Rignell, inre befäl Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, uppger att räddningstjänsten aldrig kom åt gasolflaskorna under räddningsarbetet. 

– Det fanns tankar på att skjuta sönder dem, men troligen har de antänts i ett tidigt skede av branden. Nu finns det ingen fara längre och vi har lämnat platsen, säger Ringnell. 

MEST LÄST