Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  En varbergsprofil som inte vill träda fram med namn och bild har köpt ankaret som har gett badplatsen sitt smeknamn. ”Det kommer att göra sig fint i min trädgård” säger han.

  Varbergsprofil har köpt ankaret vid ”Ankaret”

  Ankaret på den populära badplatsen med samma namn har sett sin sista sommar. I alla fall på nuvarande plats. En varbergsprofil har köpt det av kommunen.

  Profilen, en företagare som inte vill framträda med namn och bild, säger till HN att han är mycket nöjd med köpet.

  – De senaste åren har jag samlat på mig olika marina föremål och så för ungefär ett halvår sedan när jag var ute och gick på strandpromenaden slog det mig att ankaret skulle göra sig perfekt i min samling, säger han.

  Sedan dess har ärendet legat på kommunens bord men i veckan kom beskedet att köpet har gått igenom.

  – Det där gamla ankaret har spelat ut sin roll, det är slitet och omodernt och jag tror att folk är rejält trötta på det. Dessutom får vi ju några extra kvadratmeter användbar strandyta, säger Östen Runberg på Gata och park.

  Badplatsen Djupa dräkt i centrala Varberg är i folkmun mer känd under namnet ”Ankaret”, just på grund av det ankare som har stått på en gräsplätt intill strandpromenaden i nästan 60 år. Men Östen Runberg tror inte att flytten kommer att skapa någon förvirring kring badplatsens namn.

  – Det är ju så väl etablerat vad folk menar när de säger att de ska sola och bada vid Ankaret, och så kommer de att fortsätta säga oavsett, säger han.

  Varken Östen Runberg eller varbergsprofilen vill uppge hur mycket affären kostade men mannen beskriver det som ”en god investering”. Hur flytten ska gå till är ännu inte klart. För det första krävs en speciell lyftanordning som kan lyfta det flera hundra kilo tunga ankaret utan att förstöra det, och för det andra måste transportfrågan vara löst.

  – Som väl är ska det inte transporteras så långt eftersom jag bara bor ett stenkast därifrån, säger mannen.

  På Marknad Varberg är man mycket kritisk till att köpet har gått igenom.

  – Det är ganska skrämmande att kommunen bara väljer att sälja ett föremål som har ett så starkt symboliskt värde. Vad händer härnäst, ska någon komma och köpa fästningen? säger Petra Evertsson på Marknad Varberg.

  Flytten beräknas ske någon gång under maj månad, beroende på när transportfrågan är löst.

  – Och först måste jag bestämma exakt var ankaret ska placeras, för sen blir det svårt att rubba det på egen hand (skratt). Men jag har gott om plats i min trädgård, så det ger sig, säger mannen.