Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Varbergs Bois har inte lärt sig någonting

På tio månader har det grönsvarta nybygget fortfarande inte lärt sig att bolltapp på egen planhalva är en dålig idé. Det är inget annat än fullständigt bedrövligt.

Varbergs Bois kom till spel med en nästintill helt ny trupp inför den här säsongen. Lägg därpå en ny tränarduo (även om den förändrats under säsongen) med nya idéer. Då finns det en förståelse för att det händer misstag. Det är ju till och med så att vi människor lär oss av våra misstag. I alla fall de allra flesta.

Men fan vet om spelarna i Varbergs Bois har lärt sig någonting av alla de misstag man gjort under säsongen, så verkar i alla fall inte vara fallet. Vid 3-0 tappade Keanin Ayer bollen med bara två spelare bakom sig, fem sekunder senare satt bollen i nät.

Flera ettor i betyg efter svidande förlusten

Vid 4-1 var det Nahom Girmais tur då han, med nästan hela laget på offensiv planhalva, satte en kort bredsidespassning mitt i gapet på en motståndare. En kontring senare var det mål. Då har jag inte ens nämnt Adama Fofanas hjärnsläpp vid 2-0 när han, trots Matt Pyzdrowskis höga vrålande om att vända utåt, föste en pass som bara nådde halvvägs hem till målvakten innan William Kvist hann emellan.

Ett kval handlar ofta om små marginaler och individuella spetsegenskaper. När spetsen då också satt på fötterna hos det laget som hela säsongen spelat i division ett, ja då blir det extra jobbigt om man ger bort mål.

"Vi måste höja oss med hundra procent"

Förra hösten tillhörde William Kvist det dåvarande danska Superligalaget Helsingör. Det blev aldrig någon speltid och han valde istället att trappa ner på sin satsning och hamnade i Oskarshamn. Som högerytter har han nu gjort 16 mål och han kändes hur säker som helst när väl läget dök upp, vilket man inte kan säga om Boisarna.

På träningar har det pratats vid sidan om att Izuchukwu Emeh behövde göra ett mål, då kommer det att släppa. Målet kom i storförlusten mot Örgryte, men islossning verkar vara lika långt bort som att isen ens ska sätta sig på sjöarna.

Vid underläge 0-2 lyckades anfallaren med att nicka över ett helt övergivet mål från en meters avstånd och för att använda en gammal klyscha; Han hade inte ens träffat Kattegatt med en badboll just nu.

Men på något sätt finns det ändå visst hopp inför söndagens retur. Jesper Modigs reducering till 4-2 gör att det räcker med 2-0, inte för att det känns speciellt troligt just nu mot ett oerhört kontringsskickligt Oskarshamn, men hopp finns.

Dålig start för Bois

Lägg därtill att Daniel Krezic gjorde i princip vad han ville med sina försvarare i den första halvleken och att Bois hade väldigt lätt att skapa målchanser på fasta situationer, då lever verkligen hoppet.

Men för att det ska gå vägen gäller det att de grönsvarta undviker bolltapp i utsatta lägen. Och just nu känns det som en utopi.