Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 4
Chefer. Stefan Andersson, förvaltningschef på miljö- och hälsa, och Helena Arnesten, förvaltningschef på stadsbyggnadskontoret berättade om hur deras myndigheter arbetat för att förbättra företagsklimatet.

Varberg går framåt i företagsundersökning

För andra gången har Sveriges Kommuner och Landsting genomfört en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning gentemot företag. Flera snäpp bättre än senaste mätningen men fortfarande en gnutta under medel lyder domen för Varberg.

Öppna jämförelser, företagsklimat 2013 är en undersökning där enkäter skickats till företag som haft ett avslutat myndighetsärende med kommunen. Områdena som undersöks är brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd samt serveringstillstånd där företaget får svara på frågor angående olika serviceområden. Undersökningen tas på största allvar av kommunerna och i Varbergs fall som ett kvitto på att man förbättrat sig på nästan samtliga områden.

– Hur företagsklimatet ser ut är ett av våra mest prioriterade områden. Det är där vi kan skapa fler arbeten så det är oerhört strategiskt och viktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn.

I den övergripande frågeställningen om den totala upplevelsen av mötet med myndigheten, NKI, det vill säga nöjd kundindex, har Varberg gått från 62 till 66 i betyg. Enligt SKL är 61 och lägre ett lågt betyg, 62 till 69 godkänt och över 70 högt. NKI för samtliga kommuner ligger på 67, så Varberg nästan helt i medel.

Samtliga myndighetsområden förutom markupplåtelse och brandtillsyn har i Varberg förbättrat sig.

– Alla tjänstemän i kommunen har gjort en stor ansträngning och förbättrat sig och vi ser bevisligen att man kan förändra företagsklimatet, säger Warborn.

Ett myndighetsområde som stått för en stor uppryckning och gått från 59 till 66 NKI är Miljö- och hälsoskydd.

– Vi har jobbat mycket med vår tydlighet och arbetat med att förenkla både för enskilda och för företag, säger Stefan Andersson, enhetschef på miljö- och hälsokontoret.

Image - 2
Image - 1
Image - 1

MyndighetNKI 2011NKI 2013Förändring

Brandtillsyn7366-7

Bygglov5562+7

Markupplåtelse6564-1

Miljö- och hälsoskydd5966+7

Serveringstillstånd6872+4

Totalt6266+4

MEST LÄST