Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Dagbarnvårdare. Birgit Klaesson tvingades sluta som dagbarnvårdare för att hennes fina gamla hus ventilerades med självdrag.

Varberg borde värna sina dagbarnvårdare

Rätt miljö? Ett familjedaghem på en gård på landet erbjuder sannolikt en mer hälsofrämjande miljö för barn än en förskola i en avgastät stadsmiljö!

Tre av nio dagbarnvårdare har i ett enda slag försvunnit från Varberg. Det kan inte beskrivas som annat än ett hårt slag mot ett mycket viktigt alternativ inom barnomsorgen – ett alternativ som Varberg tyvärr varit mycket sämre än grannkommunen Falkenberg på att uppmuntra och marknadsföra.

Orsaken är inte mindre upprörande. Omplaceringen av två av de aktuella dagbarnvårdarna, som nu fått tjänster i förskolan, beror inte på brister i verksamheten utan på uppseendeväckande kritik mot inomhusmiljön – vilket HN skrev om i tisdags.

Visserligen konstaterade ansvarig inspektör, som besökt familjedaghemmet som till nyligen fanns på släktgården i Gödestad, att luftkvaliteten upplevdes som god. Men det räckte inte. För på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har man uppenbarligen, utifrån en tolkning av ett regelverk som funnits sedan början av 90-talet, plötsligt gjort bedömningen att självdrag inte duger som ventilation i ett familjedaghem.

Ordet är fritt: Birgit Klaesson skriver själv om beskedet

"Man får inte in luft på ett kontrollerat sätt. Man måste ta hänsyn till barns hälsa, till allergier och sådant", förklarade inspektören.

Självdrag i gamla hus skulle alltså inverka menligt på barn och riskera att göra dem allergiska?

– Det kan de bara fetglömma! säger Agnes Wold skarpt. Hon är professor i klinisk bakteriologi, med omfattande erfarenhet av forskning kring uppkomsten av allergier hos barn.

Professorn ställer sig mycket skeptisk till tanken på förstöra gamla fina hus genom att där installera moderna ventilationssystem.

– Det är i vår tid som allergierna ökar, konstaterar hon krasst.

Något som däremot ställer till väldokumenterade hälsoproblem på många arbetsplatser, skolor med mera är moderna ventilationsanläggningar som sprider koncentrationsstörande lågfrekvent buller. Dessutom gör en del sådana anläggningar inomhusluften så torr att den kan irritera slemhinnor.

Nu är dock stelbenta tolkningar av regelverket kring ventilation inte det enda problem som påverkar den negativa utvecklingen av familjedaghemsverksamheten i Varberg. Att dagbarnvårdarna blir färre förklaras inte sällan med att få vill bli dagbarnvårdare och få familjer efterfrågar den typen av verksamhet. Det är dock en sanning med modifikation. Efterfrågan och arbetslust påverkas förstås också av marknadsföring och inställning till verksamheten.

Låt mig ge ett par konkreta exempel:

I Varberg beskrivs familjedaghemmen så här på kommunens hemsida:

"Dagbarnvårdarna är anställda av Varbergs kommun och ingår i kommunens kvalitetsarbete. Läroplanen för förskolan är vägledande, men inte styrande för verksamheten."

I Falkenberg däremot låter det såhär:

"Dagbarnvårdarna arbetar utifrån barnets behov i en lugn hem miljö med god nyttig hemlagad mat. Dagbarnvårdarna bor bara ett stenkast från skog eller hav och har fantastisk natur runt omkring sig som utnyttjas varje dag."

Den senare beskrivningen är inte bara mer lockande, utan beskriver också tydligare vad alternativet handlar om. De Varbergspolitiker som säger sig vilja värna om alternativ bör helt enkelt ta sig i kragen och gå från ord till handling. Och se samtidigt över aktuella beslut som vilar på tveksam grund!

MEST LÄST