Utvald publik. Här kommer bara särskilt utvalda in, förklarade energiveteranen Kurth Heland, som initierat berättade om den gamla kraftstationen.
Utvald publik. Här kommer bara särskilt utvalda in, förklarade energiveteranen Kurth Heland, som initierat berättade om den gamla kraftstationen.

Vandringsfisken har behov av vägledning

Ett 60-tal personer deltog i seminariet "Vandringsfisk en resurs i behov av vägvisning", en slutkonferens i projektet Living North Sea, där Falkenberg och Ätran har spelat en stor roll.

ANNONS
|

Den internationelle samordnaren Herman Wanningen från Nederländerna inledde, och sedan medverkade bland andra Olle Calles från Karlstads universitet, som har forskat på ålarna i Ätran och Ätrans vattensystem.

– Det finns fortfarande en stor ålproduktion i Ätran, mer än man har trott. Och det är spännande att se att den domineras av Fegenområdet - små åtgärder där skulle kunna betyda att betydligt fler ålar når havet levande, säger Calles.

Han tillägger att den planerade öppningen av Hertingsforsen i sig också kommer att öka överlevnaden för ålarna.

Efter lunch gavs tillfälle att besöka kraftverket vid Herting för att se vilka miljöer som öppnandet av forsen handlar om.

ANNONS

Vanligt vid sådana här tillställningar är att några anslående laxfiskar lyfts vid laxtrappan, men nu var det så sent på säsongen och så mycket vatten att man fick nöja sig med att projektledaren Ingemar Alenäs visade och berättade.

– Kom i håg bilderna som ni fick se, för alla kommer inte att höra mig i vattenbruset, förvarnade Alenäs innan sällskapet promenerade ut på den bro över kraftverksdammen som snart skall ersättas en öppnare konstruktion. Hur det skall gå till hade Mats Hebrand från företaget Fiskevårdsteknik redogjort för på konferensen.

På programmet stod också en intressant visning av den vackra gamla kraftstationen, som skall vara kvar och producera kraft även i den miljö som skall skapas eller snarare återställas vid Herting.

ANNONS