Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Utsökta pärlor ur musikhistorien

Det är faktiskt riktigt trevligt när våra konsertföreningar går utanför de vanliga allfartsvägarna och presenterar det som är lite mer udda och smalt.

Musikhistorien har så ofantligt mycket att erbjuda som vi sällan får höra.

Från senmedeltid och renässans fram till den allra tidigaste barocken är det inte många tonsättare som finns i det allmänna medvetandet hos den genomsnittligt bildade musikpubliken. Inte desto mindre kan musiken från slutet av 1400-talet till början av 1600-talet erbjuda många rika upplevelser.

I lördags gästade den ungdomligt färgade norska ensemblen ”Norwegian Cornett and Sackbuts” Falkenberg och svarade för ett fint hopsatt program.

Instrumentariet utgjordes av en zinka (mycket fritt definierat en kombination av trumpet och blockflöjt) och tre barocktromboner i alt, tenor- och basläge och slagverk.

En god ensemblekänsla visades redan från början i stycket ”El fuego” av Mateo Flecha den äldre ur samlingen Las Ensaladas de Flecha. Representerade fanns även samlingar som Cancionero de Montecassino, Trattado de glosas, Cancionero de Palacio och inte minst ur den rika samlingen Cancionera de Upsala som ju är en av Uppsala universitets stoltheter.

Rytmisk vital musik och även lite sorgsnare tongångar kunde vi få tal av. Inte helt okända är namn som Antonio de Cabezón, Diego Ortiz och Tomas Luis de Victoria. Dem hör man väl lite då och då på radio och man kan även stöta på dem i konsertsammanhang.

Men vem, hade tidigare hört talas om namn som Hayne van Ghizeghem, Sebastian Aduilera de Heredia, Francisco de la Torre eller Paolo Bruna? För mig var det emellertid helt nya namn och det är just det som är så spännande med dessa konsertförningar; man vet aldrig vad man kan dyka på för något intressant.

Medverkande: Norwegian Cornett & Sackbuts. Verk av: van Ghizeghem, de la Torre, Flecha, de Cabezón, Ortiz, de Victoria m fl

Tullbroskolans aula, Falkenberg, 16/10

MEST LÄST