Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Rykande ruiner. Cathrin Sandgren gick runt i ruinerna av kapellet med brandhärdshunden Xena, som kan hitta spår av brandfarlig vätska. Polisen utesluter inte att branden kan vara anlagd.

  Ubbhults kapell byggs upp igen

  Bara ruinerna återstår av Ubbhults kapell efter den förödande branden i lördags. Men kapellet ska byggas upp igen i samma stil som den gamla träbyggnaden.

  – Det rådde fullständig enighet om beslutet i kyrkonämnden. Det är positivt att pastoratet tänker offensivt. Ubbhult är ett av de mest expansiva områdena i Marks kommun, säger Yngve Kalin, en av prästerna i pastoratet, som består av Hyssnas och Sätilas församlingar.

  Eftersom kapellet var försäkrat kommer det att finnas pengar tillgängliga. När den nya kyrkobyggnaden kan stå färdig vill Yngve Kalin inte sia om.

  – Det viktiga var att fatta ett viljeinriktat beslut och få igång en process. En kommitté har tillsatts och fått uppdraget att arbeta fram ett förslag. Nu ska vi försöka vända detta svåra som hänt till något gott som kan bli till glädje för Ubbhultsborna.

  Kyrkoherden Anders Reinholdsson var bortrest och därför var det Yngve Kalin som kallades till brandplatsen i lördags eftermiddag. Byggnaden var då helt övertänd och kunde inte räddas av brandmännen.

  Ubbhults kapell, som hade plats för omkring 200 personer, byggdes 1915 på initiativ av folk i bygden och har sedan dess fungerat som en viktig samlingspunkt.

  Det innehöll inga värdefulla målningar eller andra unika föremål. Förlusten var ändå stor, enligt Yngve Kalin.

  – Det som brann upp var människors erfarenheter, minnen och innersta tankar, säger han.

  Att få klarhet i vad som orsakade branden blir troligen svårt på grund av att skadorna är så omfattande.

  Ingen av dem som har nycklar till kapellet hade varit där sedan sent på fredagseftermiddagen, nästan ett dygn innan branden. På de första bilderna som togs ser det ut som om den började i ett rum som ligger vid handikappingången.

  En teori är att det kan ha rört sig om ett elfel, men polisen utesluter inte att branden kan vara anlagd.

  Tekniker har undersökt brandplatsen och på tisdagen var hundförarpoliserna Christina Lanserius och Cathrin Sandgren där med Xena.

  – Hon är den enda brandhärdshunden som polisen har i Västra Götaland. Finns det rester av någon brandfarlig vätska här så ska hon hitta det, säger Cathrin Sandgren.

  De spår som eventuellt hittas vid ruinerna kommer att analyseras av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium.