Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Jan-Erik Johansson 015.jpg
Fel håll. För Jan-Erik Johansson i Årnakulla är det en stor försämring att behöva åka till Kinnared för att hämta aviserade postförsändelser.

Tvingas åka åt fel håll för att hämta posten

Boende i Ätran och Fegen får i fortsättningen hämta paket och andra aviserade postförsändelser i Kinnared. – Man kör ju aldrig åt det hållet. Och det går ingen buss dit, säger Jan-Erik Johansson, Årnakulla, som hellre vill hämta sina paket i Ullared.

För en månad sedan gick Matöppet i Ätran i konkurs. Med butikens stängning upphörde även den service som butiken tillhandahöll som ombud för ett apotek, Posten och Systembolaget.

Under den månad som passerat har boende i och runt Ätran, de med postnummer 310 61 och 310 62, fått hämta sina paket etcetera i Ica-butiken i Ullared.

– Vi var helt oförberedda på konkursen och fick göra en blixtsnabb insats för att inte kunderna skulle drabbas. Vi hade att välja mellan Ullared och Kinnared – avståndet är ungefär detsamma – och det blev Ullared, förklarar Kenneth Storm, Postens regionchef för ombudsnätet i Södra Sverige.

För boende i Ätran- och Fegen-området har det varit en acceptabel lösning – många arbetar i Ullared eller kör dit för att handla, besöka skolan eller vårdcentralen. Från och med igår gäller dock en annan ordning, nämligen att paket och andra aviserade försändelser skall hämtas i Ica-butiken i Kinnared, i Hylte kommun.

– För mig blir det nästan dubbla avståndet jämfört med Ullared, säger Christian Dahlqvist, som driver en skogsgård strax utanför Kärnebygd och regelbundet får postpaket skickade till sig.

Inte alla får längre till Kinnared än till Ullared, men när man gör alla andra ärenden i Ullared blir det konstigt att behöva köra ”åt fel håll” bara för att hämta postförsändelser, säger flera personer som HN pratat med. För den som saknar körkort och/eller bil blir det extra besvärligt, eftersom det inte går någon buss mellan Ätran och Kinnared.

Kenneth Storm förklarar nyordningen:

– Vi har utvärderat den här månaden som vi haft uthämtning i Ullared, och tycker inte att vi kan hålla kvalitet och leveranstider. Ica i Ullared är inte heller dimensionerat för att klara mycket mer än idag. Försändelserna blir fler och fler när e-handeln ökar och de måste förvaras på ett säkert sätt.

Som HN tidigare berättat, planeras för en nyöppning av matbutiken i Ätran efter nyår, dock utan postservice:

– Vi har tagit bort all vår utrustning. Innan någon får bli ombud gör vi en bedömning av butiken, när det gäller säkerhet och ekonomi. Den får inte stå och falla med postservicen – då kan det uppstå sådana här situationer.

Brevbäringen till Ätran och Fegen utgår från Hyltebruk och sker med lantbrevbärare. Denne kan leverera paket och andra aviserade försändelser, men då måste mottagaren vara hemma när brevbäraren kommer. Annars blir det till att hämta i Kinnared.

Christian.jpg
MEST LÄST