Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gamla tankar. En meter under marken i Morup låg det tre rostiga tankar om vardera tio kubikmeter. De var fyllda med sand som luktade starkt av bensin och diesel.

Tre tankar uppgrävda vid Morups mack

Ni minns kanske sommarens lilla HN-följetong om bensinmacken i Morup? Den föddes ur frågan om huruvida det en gång funnits en liten ”satellitmack” på vägens västra sida. Nej, svarade en del, däribland några äldre Morupsbor. Andra, inte minst undertecknad, var lika övertygade om att där en gång funnits några pumpar och en liten kiosk.

I arkiven fanns inget att hämta, vare sig ritningar eller fotografier. Morupsbördige Mats Karlsson, Varberg, satte emellertid punkt för diskussionen. I hans fotoalbum fanns en bild tagen sommaren 1956, bara några veckor efter att macken invigts.

Den lades ner redan i början av 70-talet. Kiosken flyttades till motorbanan i Ljunby, den lilla ”pumpön” revs och de tre underjordiska tankarna fylldes med sand. Nyligen grävdes de upp, berättar Ulf Hempel på konsultföretaget WSP i Halmstad.

– Sanden luktade jättestarkt av av bensin och diesel. Den skall köras till Hylte för att behandlas.

I marken runt tankarna har man inte funnit mycket föroreningar. Innan man fyller igen gropen med rena massor skall man också gräva bort rören fram till ”pumpön” och undersöka om där läckt ut bensin och diesel.

Arbetet med att sanera mackarna i Morup beräknas kosta runt en halv miljon kronor. Det betalas av Spimfab, en miljöfond finansierad av bensinbolagen, som bekostar saneringen av mackar nedlagda under perioden 1969 till 1994.

Bara i södra och mellersta Halland har man sedan 1997 sanerat marken efter mer än hundra nedlagda bensinstationer.