Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  ”Stupstocken” är bra och rimlig

  Kommentar. Sedan rehabiliteringskedjan infördes har handläggningen hos Försäkringskassan blivit mera aktiv. Till gagn för de sjukskrivna!

  Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

  Den ”stupstock”, Socialdemokraternas beteckning, eller mer korrekt och lite mildare, ”bortre parentes”, som infördes i juli 2008, visar sig nu fungera ganska väl. Detta enligt en utvärdering utförd, inte av Alliansens propagandakontor utan av Försäkringskassan!

  Handläggningen av de sjukskrivna har blivit mera aktiv. Försäkringskassan själv har gått mot en roll som både är mer pådrivande och samordnande. Överlämningsmötena med Arbetsförmedlingen har också ökat kraftigt. Till exempel har andelen personer som gått från tidsbegränsad sjukersättning över till Arbetsförmedlingen fördubblats.

  Allt detta och annat i den utvärderande rapporten visar att regeringens reformering av sjukförsäkringsreglerna och handläggningen av dessa inte blev så förfärlig som befarades, och som det skreks högt om i såväl den allmänna debatten som i riksdagen. Och att begreppet ”stupstock” bör ges en helt annan mening än den ursprungliga, om det överhuvudtaget skall användas i det här sammanhanget, är tydligt.

  Att det måste finnas en bortre parentes är helt uppenbart. När denna infördes i vårt land var vi ett av få länder i Europa som inte redan hade en sådan. Det finns i grunden bara tre tillstånd för den som är i arbetsför ålder, antingen är man frisk och arbetar, arbetslös och står till arbetsmarknadens förfogande och söker aktivt arbete eller så är man sjuk. Och det sistnämnda är inte något som med automatik skall vara för evigt. Det är i så fall mycket grymt mot den som utsätts för detta och illa för samhället.

  Det här är också den inställning som även var förhärskande inom socialdemokratin, före regeringsskiftet, och som man naturligtvis skulle komma att inta igen om det blir regeringsskifte i september. För den är både bra och rimlig!

  Bengt Wernersson