Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild - 7

Stort intresse för Campus utbildningar

Söktrycket till Campus Varberg är stort. Inför hösten har totalt 5 530 personer sökt till högskoleprogrammen. Flest vill läsa till sjuksköterska.

Campus Varberg startar nio högskoleutbildningar och nio yrkeshögskoleutbildningar i höst.

Bland högskoleutbildningarna har sjuksköterskeprogrammet flest sökande. 1 586 personer slåss om 40 platser. Flest första hands sökanden har event management med 189 personer till 40 platser.

Birgitta Lennermo, utbildningssamordnare för högskoleutbildningarna, är nöjd med att alla utbildningar kommer att starta.

– Det ser väldigt bra ut, konstaterar hon.

Event management programmet jobbar mycket med marknadsföring och evenemang.

– Med den här kompetensen har man goda förutsättningar att skapa sitt eget jobb. Sedan är det ofta tillfälligheter som styr vad det blir i slutändan, anställning, privat eller offentligt, eller egen företagare, säger Anders Hultén, som är programansvarig.

I år är grundlärarutbildningen tillbaka och där finns det möjlighet att få en plats om man gör en sen anmälan. Även energiekonomprogrammet har platser kvar.

Förskolelärarutbildningen fortsätter att vara populär, totalt 557 sökande till 90 platser.

– Hundra procent av dem som vill ha jobb efteråt får jobb. Vi har haft utbildningen sen 2004 och det har varit ett fantastiskt resultat där många har jobb innan de går ut, säger Birgitta Lennermo.

Den populäraste YH-utbildningen i år är medicinsk sekreterare med närmare 300 sökande. Därefter kommer logistiker med 132 sökande. 

Rektorn för yrkeshögskolan, Carina Danielsson, kan konstatera att det aldrig tidigare varit så många sökande per plats. 4,3 sökande per utbildningsplats imponerar.

– Jag antar att det tyder på att vi har ett gott rykte, samt det faktum att de flesta som läser hos oss får jobb efteråt.

Carina Danielsson har funderat över varför det är så populärt att läsa till medicinsk sekretare.

– Vi tror att folk som jobbar inom vården och som vill vidareutveckla sig väljer att gå den här utbildningen. För på nåt sätt är det en karriärutveckling för till exempel en undersköterska.

Utbildningen energitekniker med specialisering vindkraft har varit med sedan 2008.

– Den är fortfarande populär. Vi jobbar bara med utbildningar som efterfrågas av arbetslivet, det är inga populistiska utbildningar, utan vi utbildar för ett verkligt behov, säger Carina Danielsson.

Följande högskoleutbildningar startar under hösten på Campus:

Studie- och yrkesvägledarutbildningen (Malmö Högskola).

Förskollärarutbildningen (Hög-skolan i Borås).

Grundlärarutbildningen F-3 (Högskolan i Borås).

Socialpedagogiska programmet (Högskolan Väst).

Energiekonomprogrammet (Högskolan i Halmstad).

Butikschefsprogrammet (Högskolan i Skövde).

Event Management (Högskolan i Borås).

Sjuksköterskeprogrammet (Högskolan i Halmstad).

Energi- och processteknik (Högskolan i Borås).

Följande yrkeshögskoleutbildningar finns: byggtekniker, elkonstruktör, komposittekniker, drifttekniker- biogas och vattenrening, energitekniker med specialisering vindkraft, turism- och destinationsutveckling, specialistundersköterska - akutsjukvård, medicinsk sekreterare, logistiker.

MEST LÄST