Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stoppa våldet mot kvinnor

Debatt. Vi måste fortsätta att kämpa för kvinnans rättigheter, uppmanar Birgitta Elfström, humanjurist, Varberg.

Den 8 mars var det den internationella kvinnodagen. Diskrimineringen av kvinnor fortsätter. Det går knappt en dag utan att vi kan läsa om hur kvinnor misshandlas, våldtas och förnedras både i Sverige och utomlands.

Indiens flickor går inte säkra i samhället. Där våldtogs för kort tid sedan en ung läkarstudent som senare avled av skadorna. I Egypten blir flickor sextrakasserade på Tharirtorget i Kairo. Mer än en kvarts miljon flickor och kvinnor har våldtagits i krigets Kongo och har hållits som sexslavar under flera år. Under kriget i Sierra Leone tog soldater motståndarnas flickor och kvinnor som ”bush wives”. De utnyttjades som sexslavar, de fick tjäna som hustrur och föda barn, de tvingades att bära vapen och vara lojala.

Anmälningar om misshandel och sexualbrott mot kvinnor i Sverige ökar varje år. År 2010 anmäldes 1 300 sexköp. Trafficking är världens tredje mest lönsamma brottslighet enligt organisationen Action Aid.

Östeuropeiska kvinnor har kommit till Sverige med löfte om jobb på restaurang men det blev istället jobb som prostituerade. Dessa kvinnor har levt under vidriga förhållanden. De har jobbat nattetid på öppen gata, i bil, mot en husvägg, i pissoarer och sovit inlåsta på dagarna.

Hedersrelaterat våld mot kvinnor fortsätter. Våldets syfte är i första hand att kontrollera kvinnans sexualitet och planeras och utförs ofta kollektivt. Unga flickor i hederskonflikter uppmanas att ta sina liv. Flera flickor har fallit/hoppat/knuffats från balkonger i Sverige de senaste åren. Här är ett litet axplock ur kvinnors/flickors liv.

BADOR från Egypten, 11 år gammal dog under omskärelse.

NICOLE 17 år från Kongo fick avskuren tunga och bruten nacke. Hennes pojkvän var svartsjuk.

DEKIA 24 år från Sverige. Sambon dödade henne med kniv och genom strypning.

MAGGIE 19 år från USA. Hennes pojkvän sköt henne efter att han sett henne dansa med en vän.

SANIA 29 år från Pakistan. Hennes farbror sköt henne då hon bestämt sig för att lämna sin man.

EVDY 31 år från Sydafrika. Två män våldtog henne och knivskar henne till döds för att hon var lesbisk.

SUSANNA 35 från Mexiko. Drogpåverkade ungdomar dödade henne.

Vi måste alla hjälpas åt att sätta stopp för mäns våld mot kvinnor.

Birgitta Elfström

MEST LÄST