Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Starkaste svenska vinåret

Idealförhållanden.Druvorna sväller och har fin färg.Med en knapp månad till skörd är svenska vinodlare hoppfulla. Men för somliga innebär nya regler smolk i glädjebägaren.

Den vinodlare som blickade mot skyn den 22 januari hade skäl att misströsta. Enligt bondepraktikan betyder klart väder denna dag att året blir fruktsamt. Men just den dagen täcktes Sverige av ett molntäcke.

Lärdomen kom dock på skam. För flera svenska vinodlare ser årets skörd ut att bli den bästa hittills. En varm och solig sommar gör att sockerhalten i druvorna stiger. Det är den odlarna mäter för att avgöra när det är dags att skörda.

Stor skörd ingen garanti

- Vi skördar senare än många andra. Druvorna ser jättefina ut i år. Vi odlar framför allt chardonnay, och på våra breddgrader får man vara glad om det blir druvor över huvud taget, säger Helena Vallbo på Flintevång vingård utanför Staffanstorp i Skåne.

En stor skörd är ingen garanti för bra druvkvalitet. Men den gör att odlare kan gallra bort de klasar som inte håller måttet.

- Det är det bästa året sedan jag började och det ser likadant ut för alla jag har pratat med, säger Ronny Persson i Åhus, vinodlare sedan tio år och veteran med svenska mått.

Nya regler begränsar

Han och ytterligare ett 20-tal odlare levererar vin till Systembolaget. Liksom för mikrobryggerierna innebär nya regler att de nu dock själva måste bekosta transporten till Systembolagets depå i Örebro i stället för, som tidigare, sälja vinet direkt till ett Systembolag i närheten som transporterar det vidare till andra butiker.

Ronny Persson:

- Följden blir att odlarna begränsar sig och bara producerar en eller högst två vinsorter varje år - sorter man vet att Systembolaget kommer att köpa in. I förlängningen leder det till att svensk vinproduktion inte utvecklas.
MEST LÄST