Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Störby skrev lokalhistoria med nya partiet

Aktiv politik föddes 1966 som det opolitiska partiet. Parollen var förnuft ­istället för partihänsyn, och gav partiet sex mandat i stadsfullmäktige efter bara tio dagars valrörelse.

För 44 år sedan var Falkenbergs stad en egen kommun, styrd av Socialdemokraterna. Partiets starke man hade under många år varit Bror Störby, som dock hamnade i onåd i samband med den så kallade Störby-affären 1963, då han dömdes för mutbrott och avsattes från sina politiska uppdrag i stadsfullmäktige och drätselkammaren. Han skulle senare frikännas av hovrätten, men var då inte längre gångbar i partiet.

Tio dagar före kommunvalet 1966 meddelade Störby att han och några vänner bildat ett eget parti, inriktat enbart på lokala frågor. Störby fick hela 1 260 falkenbergare att rösta på Aktiv politik, vilket gav sex mandat i stadsfullmäktige och gjorde partiet näst störst efter S. Det fick dessutom en vågmästarroll, en önskesits för ett parti som inte ville inlemmas i blockpolitiken utan stå fritt att rösta efter sin övertygelse i varje enskild fråga.

Det politiska inflytandet minskade när Falkenberg blev storkommun 1971. I det första kommunfullmäktige fick AP fyra platser, och partiet har därefter haft som minst två mandat. Som mest har partiet nått fem mandat. Det skedde 1994, när partiet drev kravet på en järnvägslösning enligt ”Falkenbergsmodellen”, det vill säga med ett spår utanför och ett genom staden.

I kommunvalet 2002 fick Aktiv politik 1 695 röster och fyra mandat. Fyra år senare lade 967 falkenbergare sina röster på partiet, som därmed tappade två av sina fyra platser i fullmäktige.