Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

"Det känns som att cirkeln sluts"

Långt samtal med mannen som ska föra Wic tillbaka till SSL.

Innebandy: Allsvenskan 
Klubben är densamma som Kent Göransson förde till SM-guld 2005.
Fast nu ska han träna ett lag med allsvensk status.
– Vi ska tävla mot vårt eget beteende. Det bygger kulturen vi ska stå för. Lyckas vi med det kommer vi nå framgång, säger Warbergs nygamla tränare.
En pigg blandras (Bichon havanais/dvärgpudel) skäller högt så att det ekar längs Morellvägen. Kent Göransson ler brett när han tar emot ute på farstukvisten.
– In med dig Salle! ropar Kent Göransson till hunden innan kaffe hälls upp i blåa koppar på verandan.
När vi träffas har han varit en sista vända till Stockholm i tjänsten. Nästa måndag går Kent går på ledighet. Han brukar kunna hitta rätt semesterkänsla efter någon vecka.
– Det kan vara många saker som får en att koppla av, när man finner en form av lugn. Vi har varit två år i Karibien. Förra året hade vi fortfarande två matcher kvar i serien med FC Helsingborg, och var inte klart för slutspel. Det var inte bra. På flygplatsen i Miami såg jag att vi var i underläge mot Gävle och då var jag inte så jävla kontaktbar, men det redde ut sig. Nu i år hade jag inget sådant uppdrag då var det avkoppling från första stund.
Vad har du för semesterplaner?
– Det finns en vägg på baksidan som ska göras i ordning sen tre år tillbaka. Det kanske blir att jag börjar på den. Trav blir det ju, sen läser jag en del, och lite golf naturligtvis.
Han äger tio procent av travhästen Liza with A.Z som hittills sprungit in 373 000 kronor. När det gäller böcker är det mest faktaläsning han håller sig till.
– Jag har Statistiska Centralbyråns årliga utgåva i några exemplar och hamnar där ibland, men det var säkert några år sedan senast. Jag brukar ha två böcker igång, men är hästlängder efter min hustru (Anne-Christine). I år har hon kanske avverkat 150 böcker. Den matchen kan jag inte vinna, suckar den 51-årige tidigare förbundskaptenen, i både dragkamp och innebandy.

Nyckelspelare ska ersättas 

Sedan 1 maj 2016 har Kent Göransson varit anställd av Svenska innebandyförbundet med uppdrag att utveckla innebandyn ute i alla 22 distrikt. 
– Det finns distrikt som gör det jävligt bra. Sedan finns det distrikt som inte har samma förutsättningar, så under ett års tid har jag kartlagt hur den verksamheten ser ut. Det finns röda trådar, men materialet har inte kommit ut än. Vi ska publicera ut det själva först. 
Från och med 1 augusti går han ner på halvtid - andra halvan läggs på Warberg IC.
– Mentalt så är jag där. Jag är på måndagsträningarna för att jag vill försöka bilda mig en uppfattning om vad det är för spjuvrar jag har att göra med.
Nio spelare har försvunnit. Sju har tillkommit.
– En stor omsättning jag vet. Men det finns spelare som säger att de aldrig varit så motiverade som nu, och det inspirerar mig.
Spelare som Rikard Eriksson, Daniel Karlander och Per Svedin bar laget i fjol. Alla har lämnat eller slutat.
– Klart med deras erfarenhet har de varit viktiga för föreningen. Men nu finns det möjlighet för andra att kliva fram. Det är ett faktum att de inte är kvar. Då kan man inte gråta över spilld mjölk. Vi har den trupp vi har.
Adam Dahlqvist-affären blev en soppa. Hur borde den har sköts?
– För oss blev det en dålig soppa. Det var inga konstigheter. Som jag uppfattar det har vi presenterat honom som spelare för vår klubb, då tycker jag man borde respektera det. Sen har vår före detta konkurrent säkert en annan uppfattning. Samtidigt kan jag förstå Adam. Kommer svenska mästarna och frågar känns det jävligt smickrande.
Vad betyder det för ert lagbygge?
– Han är jätteduktig, annars hade han inte varit här, men vi kan inte stå och falla med en spelare. Då är vi rökta. Nu blev vi av med Adam vad blir nästa steg? Det är så vi får tänka. Warberg har varit en föregångare och hjälpt Falun i deras uppbyggnad och jag vet att Jonas (Klavberg) har en rätt så tydlig uppfattning om vad som är rätt och fel.
Kent Göransson, som faktiskt satt med i Wic sportgrupp, fick frågan om han ville ta över efter Oscar Lundin - före Ulf Hallstensson. Då blev det nej.
– Jag har alltid varit lojal mot min uppdragsgivare. I första läget gick det inte att lösa (med förbundet), men sen öppnades det dörrar och blev en annan situation. Även fast det inte är min moderförening känns det på något sätt som cirkeln sluts.
Kent har aldrig jobbat med Stefan "Bagarn" Smedberg. Men de har ofta pratat om att de skulle göra något ihop. 

Tidigt något som inte stämde

När det inte blev någon fortsättning med Hallstensson skrev "Bagarn" en mystisk tweet: "att en person man verkligen respekterade kan uppträda som en ryggradslös orm är verkligen sorgligt". Den kändes riktad mot Hallstensson.
– Jag tror inte den var riktad mot mig. Jag vet inte, du får fråga honom. Var och en får stå för sina uttalanden.
Som tredje länk har Wic plockat in Mikael Holmer, den gamla skyttekungen.
– I Holmer ser jag en framtida tränare då kan det vara bra för honom att lära sig av oss. Samtidigt som han kan komma med nya idéer när vi andra är rotade i våra gamla system. Det är ett givande och tagande.
När Wic åkte ur Superligan befann sig Kent Göransson utomlands. Han följde matchen mot Linköping på en kryssare i Karibien.
– Klart jag hade koll på vad som hände. Det var svårt att ta på och jävligt tråkigt. De hittade sin identitet några matcher för sent. Det gjorde att det blev kostsamt till slut.
Kent Göransson såg i princip alla hemmamatcher. På ett tidigt stadium misstänkte han att det kunde gå snett.
– Tidigt på hösten. Jag uppfattade att det spretade väldigt mycket. De fick inte sina tankar att sitta. De hade det jobbigt, men den känslan hade kanske byggts under några år. Det är otroligt svårt att förändra en kultur, och att göra det mitt under en säsong är näst intill omöjligt.
När Warberg mötte exempelvis Växjö kändes motståndaren mer fysisk. Kommer ni ändra upplägg där?
– Man vill alltid ha de snabbaste och starkaste spelarna. Samtidigt kan det vara så att du inte får båda delarna. Det finns olika egenskaper för att hitta en total balans. Vi har fysiskt starka spelare konditionsmässigt, det vet jag redan nu. Eftersom vi siktar på att ha intensitet över snittet i serien då behöver vi de riktigt snabba spelarna. Men allt grundar sig i beteende, hur vi ska uppträda i förberedelse, träningar och matcher. 
– Vi måste göra rätt saker. Om vi har bestämt oss för att täcka skott, eller ge oss förutsättningar för att täcka skott, då kan vi inte gå och gömma oss bakom klubban.
2003 hämtades Kent Göransson till Wic från Capricorn. Han började som assisterande tränare bakom Calle Åkesson och blev sedan mästartränare och förbundskapten.
Vad är det för skillnad på dig som tränare då och nu?
– Oj, det går inte att jämföra. Jag var strukturerad då också. Sen även om jag var lugn har jag ett annat lugn nu. Jag vet ungefär vad som händer i grupp, hur den reagerar när man gör vissa saker. Jag vet också vissa knep för att föra gruppen framåt.
Allsvenskan lär bli en mental omställning för Wic - men Kent har redan gjort klart för spelarna att man fortfarande ska agera som ett SSL-lag.
– Sänker vi oss till allsvensk nivå kommer vi förlora mot de erfarna lagen. De ska anpassa sig efter oss. Vi ska sätta spelreglerna, då blir vi jobbiga.
Kent fortsätter:
– Vi kommer säkert få spela i hallar med ribbstolar, men vi kan inte lägga kraft på det vi inte kan påverka. Återigen, kärnfrågan är vårt beteende, vår egen insats och egna förberedelser.

Gamle storspelaren förstärker 

Vid senaste årsmötet redovisade Wic ett plus på 140 000 kronor, men man har fortfarande 2,5 miljoner minus i en ryggsäck som hängt med från förr. Det ger inte mycket utrymme för stora värvningar.
– Den ryggsäcken för att klara elitlicensen får vi jobba med. Det är allas ansvar inte bara styrelsen. 
Har det inte varit fartblindhet där?
– Svårt att säga när man inte har varit inne i det. Till slut tryckte man på bromspedalen, vilket man kanske skulle ha gjort tidigare, med det är lätt att säga i efterhand. Kostnadssidan är viktig att hålla koll på. Den är också enklare att budgetera med.
En viktig roll har Magnus Svensson som är ny på marknadssidan efter Mathias "Bult" Larsson. Den förre spelaren blir nu kollega med Göransson.
– Den drivkraften Magnus har den har jag inte sett på länge, men det är en tuff utmaning naturligtvis. Jag har alltid trivts att jobba med Magnus för det är alltid 100 procent. Sen när det gäller marknadssidan måste alla ha förståelse, säger Kent och pekar på Warberg-emblemet på sin tröja.
Jag kanske inte kan gå i den här tröjan ner till Societén och ta en grogg. Hur ska vi få sponsorer då? Och träffar man en sponsor på staden, klart man säger hej och pratar. Eller vill en sponsor gå en golfrunda så kanske man får bidra. Man måste faktiskt betala tillbaka till de som investerar.
Publiksnittet för Warberg blev hyggligt, men engagemanget kom först i slutet av säsongen - när det verkligen gällde. Är de för kräsna?
– De kanske ska vara det också? Det handlar om förväntningar. Och de största förväntningarna kommer vi själva ha på oss. Jag tror vi kommer ha en bra publik i år. Engagerad och intresserad. Sedan kanske det är vår uppgift att utbilda publiken också, vad man ska titta på som helhet. Ja sa till min pappa, gå inte och titta på SSL för du hinner inte med. 

Avslöjar sjukdom

Plötsligt tar intervjun en oväntad vändning. Det är när Kent Göransson precis har flaggat för att Anton Birgersson kan bli seriens bästa spelare, inklusive Kim Nilsson, som han visar upp ett blåmärke på armen. Sedan ett till högre upp.
– Jag opererades i halsen för fem, sex år sedan, men första symptomen kom för tio år sedan. Jag är väl inte smällfet nu, men då vägde jag femton kilo mindre och man kunde se ryggraden framifrån. Det började nog första gången 2004 när jag tränade Warberg.
Det handlar om giftstruma: när vilopulsen plötsligt slår 20 slag snabbare och att sköldkörteln producerar för mycket hormoner.
– Operationen var ett helvete. Jag var illamående och spydde. Det var vidrigt. Nu tar jag medicin men i början var jag så darrhänt att jag inte knappt kunde hålla en kaffekopp. Men jag tränar på som vanligt. Jag är ganska lat, jag skulle vilja springa fyra dagar i veckan, men det blir mellan två och fyra gånger. På morgonen får Salle följa med. Jag tycker det är tråkigt att springa långt, så det blir bara intervaller.
Kent Göransson avslöjar till sist en löparmerit.
– På 2000-talet sprang jag enormt mycket. Jag vann Friskusloppets fem kilometer på arton minuter, och har gjort två Lidingö-lopp och ett Vasalopp. Sonen (Pontus) frågade om vi skulle göra En Klassiker, den drog han upp på midsommar, men den får jag nog syna.
Annars vet Kent Göransson vad som väntar. Det finns ju en husvägg som ska ses över. Med omsorg.

MEST LÄST