Får anledning att jubla igen? Victor Nielsen, t v, och Pedrao Mendes leder semifinalserien med 1-0 i matcher inför onsdagens möte i Falkhallen. Bild: Robert Boman/falkenbergsbild.se
Får anledning att jubla igen? Victor Nielsen, t v, och Pedrao Mendes leder semifinalserien med 1-0 i matcher inför onsdagens möte i Falkhallen. Bild: Robert Boman/falkenbergsbild.se

Nielsen går duell mot sin förebild

Victor Nielsen, 19, gör sitt livs första SM-slutspel och går samtidigt en duell med passaren som han ersatte i FVBK - Dardan Lushtaku. – Det är stora skor att fylla, säger Victor Nielsen.

ANNONS
|

Volleyboll: Inför SM-semi 2:5

Falkenbergs VBK vann första semifinalen mot Hylte/Halmstad och har hemmamatch i kväll.

– Det var viktigt att vi vann och att vi behåller energin i laget. Gör vi några misstag så släpper vi det och går vidare snabbt. Det är enormt viktigt mot ett sådant här motstånd, säger Victor Nielsen efter lagets tisdagsträning.

Det är tätt med matcher under våren. Han värvades ju från RIG Falköping och har därför aldrig spelat slutspel i volleyboll tidigare.

– Jag upplever det som ännu större skillnad jämfört med serien. Nu kan du inte reparera dina misstag på samma sätt. Ligger du under med 0-1 eller 0-2 då är det kniven mot strupen, menar Victor Nielsen.

ANNONS

Hettan och ”trashtalket” når även en annan nivå.

– Klart det märks. Frustrationen byggs lättare upp och det hetsas väl lite mellan lagen också.

Är du den lugne eller den hetlevrade i det fallet?

– Jag skulle säga mitt emellan. I och med att jag är så ung försöker jag inte var så kaxig. Det är dåligt för imagen, men hackar någon på en lagkompis är det klart att man hackar tillbaka.

En bra investering

Debutsäsongen har varit lyckad. Victor Nielsen har varit en bra investering för FVBK.

– Att ta in en ung 19-åring som passare efter att ha haft Dardan i laget, så klart var det en stor förändring och satsning på framtiden. Men jag trodde på Victor, och att han har utvecklats så mycket är ren bonus redan den här säsongen. Visst, han har mycket kvar att lära, men i Grand Prix, NCC och i lördags, då har han visat sitt bästa jag, säger coachen Patrick Aparicio.

Faktum är att Victor Nielsen som nykomling ligger trea i ligan över passarnas effektivitet i SM-slutspelet, på 42,19 procent.

– Det får man väl vara nöjd med, säger Nielsen.

Men han tar dock det där med statistik i volleyboll-Sverige med en rejäl nypa salt.

ANNONS

– Statistikförningen är väldigt ojämn och därför inte värd så mycket. Alla göra olika, och det är ett avancerat program, inte bara för passare, utan anfallare - och kanske allra mest servemottagning där det skiljer allra mest. Man vet när man kommer till vissa ställen att vi kommer få mycket sämre siffror än om vi hade spelat hemma.

Vad blir viktigt för er i match nummer två?

– Framför allt att inte vika ner oss. Hylte är ett bra lag när de spelar som bäst, men jag tycker vi har ett bättre lagbygge. Vi hjälper och stöttar varandra och det är det som är viktigast.

Hur mycket prestige finns det i passareduellen med Dardan?

– Han är fruktansvärt duktig och jag ser upp till honom, om man bara ser på volleyboll-delen. Där försöker jag se och lära mest. Men vinner vi matchen har väl jag bidragit till det också.

ANNONS