"En pojkdröm att vara med här"

Falkenbergs libero blir viktig när stjärnorna saknas

ANNONS
|

Volleyboll: EM-kval

Sverige får klara sig utan stjärnorna i VM-kvalet i Tjeckien. Då blir en landslagsroll extra viktig.

De halländska toppspelarna Marcus Nilsson, ryggskadad, och Dardan Lushtaku, tackat nej för att han är besviken på förbundet efter avstängningsaffären, saknas i den svenska truppen.

Därför är det ett stukat blågult landslag som ställs på benen i VM-kvalpremiären mot Spanien i Karoly Vary på onsdag kväll.

Hylte/Halmstads libero Anton Wijk-Tegenrot, tidigare i Falkenbergs VBK, har närmast varit självskriven i laget tidigare, men har under kvaluppladdningen fått dela speltid med Falkenbergs Johan Eriksson.

– Det känns väldigt bra just nu det är en pojkdröm att få vara med här och jag utvecklas mer och mer och dag för dag, säger Johan Eriksson.

ANNONS

– Jag har varit ganska ensam på min position i år så konkurrensen är nyttig, man måste prestera hela tiden för man vill vara på planen. Vilket också utvecklar en, fortsätter Falkenbergsliberon.

– Det är bara bra med konkurrens, men jag kan tycka att det är en fördel att jag har spelat många viktiga matcher. Johan har varit duktig i Elitserien och gjort det bra på lägren. Vi sporrar varandra, säger Wijk-Tegenrot.

Vägen till VM tuff

Sverige spelar fem matcher på lika många dagar och möter sedan i tur och ordning hemmanationen Tjeckien samt Finland, Nordirland och Cypern.

Gruppsegraren går direkt till VM-slutspelet i Bulgarien och Italien nästa höst medan grupptvåan får kvala vidare.

– Hittills har vi mest fokuserat på vårt eget spel och lärt känna varandra. Vi kommer ta match för match och kommer inte förvänta oss att våra motståndare ger oss nått, säger Johan Eriksson.

– Det är inte vi som har pressen på oss. Finland och Tjeckien är favoriter, men vi har en hög högstanivå och spelar vi på topp kan vi vara där och hota de bästa lagen, säger Anton Wijk-Tegenrot.

Vad betyder det att Nilsson och Lushtaku saknas?

– Vi tappar mycket när Dardan inte är med och likadant är det med Marcus, som dragit ett tungt lass. Men å andra har vår vänsterkant gått framåt och centrarna har också blivit bättre så jag ser positivt på turneringen, säger Wijk-Tegenrot

ANNONS

Sverige slog Spanien med 3–0 i en turnering i fjol och har även spelat jämnt med både Finland och Tjeckien.

– Det känns som om vi har ett mentalt övertag på Spanien och kan vi vinna med 3–0 igen så har vi fått en bra start, tycker Tegenrot.

I truppen finns ytterligare en FVBK-spelare, passaren Victor Nielsen. Dessutom är falkenbergaren Wille Nilsson med.

ANNONS