Tre Kronors Patrik Zackrisson jublar efter sitt 2–1-mål och hyllas av Alexander Bergström (22) under 3–1-segern mot Finland.
Tre Kronors Patrik Zackrisson jublar efter sitt 2–1-mål och hyllas av Alexander Bergström (22) under 3–1-segern mot Finland.

Viljemålet tog Sverige till OS-kvartsfinal

Patrik Zackrisson vräkte sig fram och skickade in det matchvinnande målet i 3–1-segern över Finland. Samtidigt tog han Tre Kronor direkt till OS-kvartsfinal.

ANNONS
|

Sverige är enda laget i OS-hockeyn som tog fullt pott i gruppspelet och blir nu förstaseedat i slutspelet.

Tillsammans med Tjeckien och OAR, de två andra gruppsegrarna, och Kanada, bästa grupptvåan, går Tre Kronor direkt till onsdagens kvartsfinaler.

Där väntar vinnaren i tisdagens åttondelsfinal mellan Schweiz och Tyskland.

Toppseedningen innebär också att Sverige inte kan ställas mot de guldtippade ryssarna i OAR förrän i en eventuell final.

Låg raklång

Tre Kronor var piskat att vinna för att få den bonusen och Patrik Zackrissons viljemål grejade allt.

Klockan hade tickat fram till 8.53 i tredje perioden när avgörandet i en tajt match kom.

ANNONS

Zackrisson vann en tekning bak till backen Johan Fransson som sköt från blålinjen. Målvakten Mikko Koskinen räddade, men Zackrisson slängde sig raklång fram och satte returen högt.

- Jag försöker nå pucken, jag är ju inte så lång, så jag lyckas väl sträcka mig fram och få en klubba på den. Det var skönt.

Zackrissons viljemål var en klockren illustration av den svenska offerviljan.

- Vi spelar tajt och gör en bra match. Vi har bra fart och vi har bra kampmoral, men det har vi haft i alla matcher. Jag tycker att vi sliter för varandra och har en jäkligt bra offervilja i gruppen. Det är ett styrkebesked att vinna över Finland, sade forwarden som till vardags återfinns i Sibir Novosibirsk.

Turligt mål

Även förbundskaptenen Rikard Grönborg lyfte fram kampmoralen som en anledning till att Sverige bara har släppt in ett enda mål på tre matcher:

ANNONS

- Jag är väldigt glad över just offerviljan. Det är ett krig framför vårt mål och jag tycker att det är många som tar på sig rollen att göra skitgörat. Då blir det väldigt svårt att spela mot oss.

Finlands mål var dessutom turligt. Miika Koivistos skott tog på backen Johan Franssons klubba, studsade i en båge över Fasth och Joonas Kemppainen höll sig framme och hjälpte pucken de sista centimeterna över mållinjen.

Fasth noterades för en passningspoäng på Sveriges ledningsmål. Hans räddning studsade ut till Linus Omark vars precisa passning friställde Anton Lander som sköt 1–0. Då hade Sverige fått ett mål bortdömt dessförinnan för en hög klubba på Pär Lindholms styrning.

Oscar Möller fastställde 3–1 med fem sekunder kvar att spela. Det var Sveriges första powerplaymål i turneringen, men kom i tom bur och i spel med lika många utespelare.

Gangneung, TT:s utsände

Fakta: Så spelas slutspelet

Åttondelsfinaler

Tisdag 20/2: USA–Slovakien (04.10), Slovenien–Norge (08.40), Finland–Sydkorea (13.10), Schweiz–Tyskland (13.10).

Kvartsfinaler

Onsdag 21/2: Tjeckien–USA/Slovakien (04.10), OAR–Slovenien/Norge (08.40), Kanada–Finland/Sydkorea (13.10), Sverige–Schweiz/Tyskland (13.10).

Semifinaler

Fredag 23/2 (08.40 och 13.10).

Bronsmatch

Lördag 24/2 kl 13.10.

Final

Söndag 25/2 kl 05.10.

ANNONS