Michelle Coleman och Sarah Sjöström under finalen på 4x100m fritt, där Sjöström satte världsrekord.
Michelle Coleman och Sarah Sjöström under finalen på 4x100m fritt, där Sjöström satte världsrekord.

Världsrekordslakt av glänsande Sjöström

Jakten på fyra guld i sim-VM började med ett fantastiskt världsrekord för Sarah Sjöström. Och en skrämmande varningssignal till konkurrenterna om att VM-formen är monstruöst bra.

ANNONS
|

Sjöström hade precis tagit ett bastant grepp om guldet på 100 meter fjäril inför måndagens final när hon slog till på förstasträckan i lagkappen 4x100 meter fritt där Sverige blev femma.

Den svenska simdrottningen har tidigare den här säsongen varit nära australiskan Cate Campbells rekord på 52,06 vid ett par tillfällen.

I franska Canet i juni var hon två hundradelar ifrån.

Nu krossade hon rekordet i Duna Arena i Budapest med 35 hundradelars marginal till 51,71.

- Det var ingen smart simning, inget upplägg jag skulle ha haft när jag simmar VM-final när det gäller att vara lite smartare och tänka lite mer på andra längden. Jag bara hoppade i och öste, och det klarade jag bra. Jag kände mig riktigt stark hela vägen, sade Sjöström och fortsatte:

ANNONS

- Det här var lite av planen. Man är fräschare första dagen och på startsträckan i en lagkapp får man nästan öppet vatten.

Första frisimsrekordet

Hon ryckte lite på axlarna över rekordet, men sade att hon var glad.

För den 23-åriga supersimmaren från Södertörn var det dessutom ett nytt kapitel i hennes suveräna simhistoria. Hon har slagit världsrekord i parti och minut i fjärilssim (både på 50 och 100 meter), det här var hennes första i frisim på långbana.

Hon fick frågan om känslan var annorlunda.

- Jag vet inte, jag har inte reflekterat över det, sade hon när hon träffade journalisterna i den mixade zonen knappt en timme efter rekordet.

Lagt om tekniken

Sjöström har satsat mer på frisim efter OS-guldet i fjäril och fått hjälp att lägga om tekniken av nye tränaren Johan Wallberg som tidigare jobbade med Therese Alshammar. Han tonade dock ned sin egen betydelse:

ANNONS

- Man ska vara lite försiktig där, hon har ju haft många år av bra support och bra träning. Det här är ju en effekt av det. Sedan har hon kanske bytt fokus lite mer mot frisimmet jämfört med i fjol när det var mer inriktat på 100 meter fjäril. Det är kombination av många års arbete, sade han.

TT: Vad säger det här om resten av veckan och hennes VM-form?

- Hon har haft bra form hela säsongen, hon kan leva lite på träningen hon har gjort fram till OS. Nu gäller det bara att ta en dag i taget, tidigare har hon haft lite svårt att hålla fokus hela veckan men nu har hon ett betydligt lättare schema, sade Wallberg apropå att Sjöström inte längre simmar 200 meter fritt.

Jagar tredje raka

På måndagskvällen jagar hon sitt tredje raka VM-guld på 100 meter fjäril och även där var hon överlägsen i både försök och semifinal.

ANNONS

Semifinaltiden 55,77 var bara knappt tre tiondelar över hennes världsrekord från OS-finalen i fjol. Marginalen till semifinaltvåan Emma McKeon, Australien, var 46 hundradelar och trean Kelsi Worrell, USA, var 97 hundradelar bakom.

TT

Fakta: Sjöströms världsrekord

Sarah Sjöströms världsrekord i långbana:

100 meter fritt: 51,71 (23 juli 2017 i Budapest).

50 meter fjäril: 24,43 (5 juli 2014 i Borås).

100 meter fjäril: 55,48 (7 augusti 2016 i Rio de Janeiro).

Fakta: Sjöströms återstående VM-program

Måndag: 100 meter fjäril, final.

Torsdag: 100 meter fritt, försök och semifinal.

Fredag: 100 meter fritt, final, och 50 meter fjäril, försök och semifinal.

Lördag: 50 meter fjäril, final, 50 meter fritt, försök och semifinal.

Söndag: 50 meter fritt, final, 4x100 meter medley, försök och final.

ANNONS