Anna Swenn-Larsson tog VM-silver i slalomen.
Anna Swenn-Larsson tog VM-silver i slalomen.

Väder, sagor och medaljer – Åre i kortform

Det har varit väderkaos och kraschfyllt, men också ett par sagolika slutklämmar. Alpina VM i Åre bjöd på lite av varje. Till exempel det här:

ANNONS
|

Sagosluten

Hollywood hade producerat något bättre. Två av alpinvärldens största genom tiderna tog farväl, med varsin medalj. Aksel Lund Svindal tog silver bakom landsmannen Kjetil Jansrud i herrarnas störtlopp, dagen efter avslutade Lindsey Vonn – trots en spektakulär krasch i super-G:n några dagar tidigare – sin karriär med ett brons i samma disciplin som Lund Svindal.

Svenska sluten?

Fråga är hur det svenska landslaget kommer att se ut nästa säsong. Mattias Hargin verkar mer eller mindre ha bestämt sig för att lägga av. Några andra har inte sagt något officiellt än, men såväl OS-guldmedaljörerna André Myhrer och Frida Hansdotter som Matts Olsson har antytt att den här säsongen kan vara deras sista.

ANNONS

Svenska genombrottet

Frida Hansdotters karriär börjar gå mot sitt slut. Anna Swenn-Larsson har äntligen fått genombrottet hon kämpat för. "Hon är nästan hetare än jag just nu", sade Frida Hansdotter – och fick rätt. Swenn-Larsson höll för trycket och ordnade VM-silver i hemmabacken – inom synhåll från den egna lägenheten.

Vädret

Det har varit –20 och +7, det har snöat, blåst, regnat och varit dimmigt i olika kombinationer. Fyra årstider på samma dag, som någon uttryckte det. Var och varannan tävling har fått köras från reservstarten. Till och med i ett land där vi älskar att prata om vädret blev det kanske lite väl mycket prat om vädret.

Sjukdomarna

Frida Hansdotter var snörvlig, Marcel Hirscher var förkyld och Mikaela Shiffrin var jätteförkyld. Men det blev ändå en femteplats för den svenska OS-vinnaren – och två medaljer var för de båda superstjärnorna.

Hirscher ordnade silver i storslalom och guld i slalom, medan Shiffrin – som tog guld i super-G:n medan hon fortfarande var frisk – avslutade VM med ett storslalombrons och ett slalomguld.

Kombinationen

Ointressant och förlegad eller verkligen något att hålla fast vid eftersom den premierar både fart och teknik? Kombinationstävlingen väcker känslor. När den verkade skrotas på framtida mästerskap fick den överraskande respit över VM i Cortina om två år, men ska den överleva på sikt måste den delvis göras om. Det verkar alla vara överens om.

ANNONS

Ingemar Stenmarks gästspel

Ryggen krånglar men för att vara snart 63 år har han fortfarande imponerande fysik och den kattmjuka åkningen sitter där som förr. Det mest iögonenfallande kring "Stenis" är annars att glansen kring honom inte flagnat. Svenska och internationella medier flockades kring honom i Åre och publiken visade sin uppskattning när han var på plats under några dagar. Själv tog han uppståndelsen med ro:

"Det är helt ofattbart, men man måste uppskatta att folk vill prata med en efter så många år."

OS

Nej, vi kan konstatera att det inte rådde något översvallande stöd bland de aktiva för alpina OS-åk i Åre om sju år. Några italienare klagade öppet (knappast överraskande då även Milano och Cortina d'Ampezzo ansöker om OS 2026), Mikaela Shiffrin var negativ, många uttryckte sig diplomatiskt försiktigt i sina svar på frågan om Åre och OS medan Ingemar Stenmark svarade "inga kommentarer". Sveriges olympiska kommitté hade helt enkelt otur med vädret. Hur mycket det betyder för Sveriges OS-ansökan återstår att se.

TT

Fakta: Medaljörerna

Medaljörer, damer:

Super-G: 1) Mikaela Shiffrin, USA, 2) Sofia Goggia, Italien, 3) Corinne Suter, Schweiz.

Störtlopp: 1) Ilka Stuhec, Slovenien, 2) Corinne Suter, Schweiz, 3) Lindsey Vonn, USA.

Kombination: 1) Wendy Holdener, Schweiz, 2) Petra Vlhova, Slovakien, 3) Ragnhild Mowinckel, Norge.

Storslalom: 1) Petra Vlhova, Slovakien, 2) Viktoria Rebensburg, Tyskland, 3) Mikaela Shiffrin, USA.

Slalom: 1) Mikaela Shiffrin, USA, 2) Anna Swenn-Larsson, Sverige, 3) Petra Vlhova, Slovakien.

Herrar:

Super-G: 1) Dominik Paris, Italien, 2) Johan Clarey, Frankrike, och Vincent Kriechmayr, Österrike.

Störtlopp: 1) Kjetil Jansrud, Norge, 2) Aksel Lund Svindal, Norge, 3) Vincent Kriechmayr, Österrike.

Kombination: 1) Alexis Pinturault, Frankrike, 2) Stefan Hadalin, Slovenien, 3) Marco Schwarz, Österrike.

Storslalom: 1) Henrik Kristoffersen, Norge, 2) Marcel Hirscher, Österrike, 3) Alexis Pinturault, Frankrike.

Slalom: 1) Marcel Hirscher, Österrike, 2) Michael Matt, Österrike, 3) Marco Schwarz, Österrike.

Lagtävlingen: 1) Schweiz, 2) Österrike, 3) Italien.

ANNONS