Piteå och huvudtränaren Stellan Carlsson, mitten, kan ta föreningens första SM-guld i fotboll. Arkivbild.
Piteå och huvudtränaren Stellan Carlsson, mitten, kan ta föreningens första SM-guld i fotboll. Arkivbild.

Trots motgångar – Piteå mot historiskt guld

Glädje och sorg är inte bara stora delar av livet. I våras kastade ytterligheterna omkull Piteås fotbollsvardag. Nu är serieledaren en seger från ett historiskt SM-guld.

ANNONS
|

Damallsvenskans tabelltopp förvånar nog den mindre initierade. Med två omgångar kvar ligger Piteå, från den norrbottniska kommunen med drygt 42000 invånare, på första plats och kan, vid seger borta mot Rosengård på måndag, säkra föreningens första SM-guld i fotboll någonsin.

Att framgången kommer just i år är både förvånande och samtidigt inte alls en överraskning. Årets försäsong var skakig: tre tränare tvingades helt eller delvis lämna sina uppdrag och gravida lagkaptenen Josefin Johansson ställde in säsongen.

- Det hände ju väldigt mycket. Ibland trodde man nästan det var ett skämt när nästa besked kom. Det var jättetråkigt att det hände, men på något sätt tror jag det gjorde oss starkare som grupp och tillsammans. Det finns ju flera utvägar, antingen känner man "vad fasiken händer" och sedan går allt rätt ned bara. Men jag tror att vi kände att "vi måste fan ta tag i det här och klara det i alla fall". Många klev fram och tog ansvar, säger ytterbacken Lena Blomkvist.

ANNONS

Nyckelåret 2015

"Pite" gick i upp i allsvenskan för första gången för tio år sedan, 18 oktober 2008, och har sedan dess metodiskt arbetat sig uppåt. Huvudtränaren Stellan Carlsson rekryterades 2012 och är en av nyckelpersonerna bakom framgången i föreningen där i princip alla spelare jobbar eller studerar vid sidan av.

- Den historia som fanns kring Piteå och elitfotboll är ju lika kort som det här laget. De första åren 2012, 2013, 2014 var bilden och frågan "skulle vi klara hos kvar". Därför är 2015 ett år som är väldigt viktigt, då tar vi medalj för första gången, bara sex poäng från Rosengård som vinner. Efter den sista matchen är det medaljutdelning… den stunden tror jag var viktig, säger Stellan Carlsson och fortsätter:

- Där fick spelarna en bild av sig själva, en bekräftelse, av att man gjort något väldigt bra och var uppe och mätte sig med de bästa i Sverige.

ANNONS

Efter två fjärdeplatser 2016 och 2017 var förståsigpåarna osäkra kring Piteå anno 2018. Inför säsongen tippade Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson laget som trea och SVT:s Frida Östberg spådde en åttondeplats och utlyste en "floppvarning".

"Ingen trodde på oss"

- Till i år var det var ingen som trodde på oss... förutom vi då. Alla trodde ju på Rosengård och Linköping, säger Lena Blomkvist.

Trots ett sjukdomsfall i familjen i januari har huvudtränaren Stellan Carlsson lett Piteå i varje damallsvensk match. Assisterande tränarna Jonas Edholm och Fredrik Söderholm tvingades däremot sluta under säsongen på grund av sjukdom respektive tidsbrist.

- I och med att man lever som fotbollsspelare, i princip varje dag året runt, blir man väldigt nära varandra. Det händer alltid saker, för livet är ju så. I ett fotbollslag händer det också saker. Att hantera med- och motgångar är en del av idrotten också. Det här laget har väl fått träna på det lite för mycket, kan man säga, mot normalt. Ändock är det ju en del av vardagen, av hur ett år ser ut med både glädje och sorg på fotbollsplanen – detsamma, personligen, vid sidan om, säger Stellan Carlsson.

ANNONS

- Alla trodde han (Stellan) skulle vara borta mer, men han har varit med väldigt mycket. Det har varit skönt att ha han där, säger Blomkvist.

"Guldmatch – jättehäftigt"

På måndag kan Piteå säkra SM-guldet, i så fall det första i fotboll i idrottsföreningens 100-åriga historia, vid seger i det tuffa bortamötet med tabelltvåan Rosengård. En förlust eller ett poängtapp öppnar däremot upp guldstriden där Göteborg fortfarande inte är helt uträknat.

Stormötet kittlar både Lena Blomkvist, trotjänare i Piteå sedan 2009 och till vardags butiksbiträde, samt tränaren Stellan Carlsson. Men ingen vill skena iväg i tankarna kring hur ett SM-guld skulle påverka staden och föreningen.

- Nu är det ju en guldmatch och det är jättehäftigt. Men jag försöker tänka på att det ändå är två matcher kvar. Det kan avgöras nu, men det vet man inte, säger Blomqvist.

ANNONS

- Det är klart att det skulle vara något fantastiskt (att vinna SM-guld). Bara den match vi är på väg ned till mot i Malmö är en match som de flesta kanske aldrig får möjlighet att spela. Jag tror fortfarande på det där att leva i nuet och verkligen omfamna den typen av matcher. Där ligger fokuset för min del, säger Carlsson.

TT

Fakta: Piteå IF

Piteå IF grundades 1918 och moderföreningen firar i år 100-årsjubileum. Damsektionen startades 1985 och 2017 blev verksamheten en egen förening, Piteå IF DFF.

Piteå vann dåvarande division 1 2008 och spelade i damallsvenskan för första gången 2009, men åkte ur samma år. Laget var tillbaka i högstaserien 2011 efter att ha vunnit dåvarande norrettan.

+ Placeringar i damallsvenskan:

2017: 4:a.

2016: 4:a.

2015: 3:a.

2014: 9:a.

2013: 7:a.

2012: 8:a.

2011: 10:a.

2009: 11:a (åkte ur).

Fakta: Guldstriden i damallsvenskan

Med två omgångar kvar att spela av damallsvenskan står kampen om SM-guldet mellan trion Piteå, Rosengård och Göteborg. Så här är läget i toppen:

1) Piteå, 45 poäng, 14 plusmål.

Kvar att möta: måndag: Rosengård (borta). 27/10: Växjö (hemma).

2) Rosengård, 42 poäng, 38 plusmål.

Kvar att möta: måndag: Piteå (h). 27/10: Göteborg (b).

3) Göteborg, 41 poäng, 21 plusmål.

Kvar att möta: lördag: Kristianstad (b), 27/10: Rosengård (h).

ANNONS