Trelleborg är klara för allsvenskan och visar sin glädje i omklädningsrummet.

Trelleborg tillbaka i allsvenskan

För tre år sedan var Trelleborg nära att åka ur division 1. Nu är laget tillbaka i allsvenskan. Dino Islamovics kvittering – på tilläggstid i första halvlek– blev avgörande.

|

Jönköpings Södra var pressat att vinna med minst tre mål och hade precis tagit ledningen. Men lika snabbt som hoppet tändes, släcktes det av Dino Islamovics fullträff.

Det hade gått tre och en halv minut av tilläggstiden i första halvlek när han pricksköt in den för dagen knallgula bollen till 1–1 som i praktiken innebar allsvenskt spel nästa år för Trelleborg.

- Jag har en bra vänsterfot och vi hade faktiskt pratat om att vi behövde skjuta lite mer, säger han.

- Ska vi vara ärliga, så var de värda sitt mål. Vi var illa ute. Men efter 1–1-målet har de inga riktigt bra chanser egentligen.

Målet blev en fantastisk slutkläm för en lite oväntad säsong för Dino Islamovic.

Inför säsongen var han kontraktslös och tränade på egen hand, på en konstgräsplan i Malmö, när slumpen gjorde att Trelleborgstränaren Patrick Winqvist kom förbi. Kort därefter var Islamovic, som var ungdomsproffs i Fulham innan han skrev kontrakt med Groningen i nederländska ligan 2014, Trelleborgsspelare året ut.

- Det är faktiskt sjukt. Jag var ensam ute och tränade, sprang runt och hämtade bollar också. Men så parkerade Patrick där och så började vi snacka, berättar han.

Snabbt svar

För Jönköpings Södra var varken marginalerna eller vädret på rätt sida, när laget skulle försöka ta sig ur det järngrepp som Trelleborg kopplade i första kvalmötet i onsdags. Samtidigt som det snöade ymnigt över Stadsparksvallen gjorde Jönköping sitt bästa för att vända på 0–2-underläget och behålla det allsvenska kontraktet.

Men det räckte inte.

Laget etablerade visserligen ett massivt tryck mot Trelleborg under den första halvleken. Men det krävdes två stolpträffar innan målet kom och det blev i alla fall ett par minuters hopp. Hemmapubliken vrålade ut sin glädje men Robert Gojanis fullträff, ett välplacerat skott i 40:e minuten, fick ett snabbt och tungt svar.

Med bara drygt en minut kvar av halvleken fick Dino Islamovic bollen en bit utanför straffområdet och drog till med vänstern, onåbart för inhopparen Francisco Mancilla, som fick kliva in i Jönköpings mål redan efter drygt tio minuter.

Snabb resa

Målet innebar att Jönköping behövde göra minst tre mål till för att hålla sig kvar i allsvenskan. Det blev en övermäktig uppgift.

Ivrigt påhejade av tränaren Patrick Winqvist, som vanligt i kortärmat, fick i stället Trelleborgsspelarna nya krafter med sig in i andra halvlek och höll resultatet matchen ut. Därmed är Trelleborg allsvenskt igen, sex år efter det att den skånska klubben åkte ur den högsta serien.

Och bara tre år sedan Trelleborg var nära att åka ur även division 1 och anställde Patrick Winqvist med ett tydligt uppdrag: att ta klubben tillbaka till elitfotbollen.

- Klubben var på väg att trilla ur division 1. Så det är klart att ingen av oss kunde säga att vi skulle vinna den serien, säger Winqvist.

- Men vi jobbar oerhört hårt och det visar sig att vi faktiskt kan vara stolta, att vi inte snor åt oss en allsvensk plats utan spelar oss till den.

Fakta: Allsvenskan 2018