Sveriges Dick Axelsson mot Tysklands Jonas Muller under herrarnas OS-kvartsfinal i ishockey.

Tre Kronors fiasko – utslaget ur OS

Två tyska mål inom loppet av 29 sekunder i första perioden. Sedan lade sig mardrömmen över Tre Kronor – och den tog aldrig slut. Det gjorde däremot gulddrömmen och ett nytt kvartsfinalfiasko kan skrivas in i Tre Kronors OS-historia efter förlust med 3–4 efter förlängning.

|

Svenskarna gick ikapp under ordinarie tid, men föll då Patrick Reimer körde slalom genom det svenska försvaret och fick två chanser att skjuta segermålet som kom redan efter 1.30 i förlängningen.

- Han kom in från kanten. Jag har inte sett reprisen men min första känsla är att han tryckte in mig i målet, men domaren tyckte inte det. Det är inte så mycket att säga, säger Viktor Fasth till TT.

- Det var inte så här vi ville att det skulle sluta.

Inget slår naturligtvis förlusten mot Vitryssland i Salt Lake City när en hel uppsättning NHL-stjärnor plötsligt drabbades av stora darren – främst illustrerat av målvakten Tommy Salo – och föll med 3–4.

Det är svensk ishockeys största fiasko genom alla tider.

Det här liknar mer kvartsfinaluttåget i OS i Vancouver då Slovakien vann med 4–3.

- Vi gör en otroligt bra upphämtning. Men sedan skiter det sig, det är för jävla surt. Det (Tyskland) är ett bra lag, säger Tre Kronors forward Dick Axelsson till Kanal 5.

Första på 26 år

Avsaknaden av NHL-spelare har visserligen jämnat ut hockeyturneringen som bjöd på ett par skrällar första dagen, bland annat knäppte ju Slovakien då till OAR och Slovenien besegrade USA.

Men det var gruppspel, alla gick vidare till slutspel.

Den regerande världsmästaren Sverige, trea på världsrankingen, håller ändå en eller ett par nivåer högre klass än Tyskland.

Kanske illustreras det allra bäst av att Tyskland inte hade besegrat Tre Kronor på 26 år i ett mästerskap, VM 1992 i Prag, och den gången handlade det om gruppspel.

Sverige startade matchen med fullt tryck på gaspedalen, ledde skotten med 13–0, men hade – precis som i gruppmötets 1–0-seger – förtvivlat svårt att få utdelning.

- Hade vi fått in något mål i början kanske matchbilden sett annorlunda ut, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till Kanal 5.

Sköt parallellt

Dick Axelsson hade bästa chansen på passning från John Norman, men sköt från snäv vinkel pucken parallellt med mållinjen bakom tyske målvakten Danny aus den Birken.

När Dennis Everberg blev utvisad för andra gången på 4.30 slog förre NHL-veteranen Christian Ehrhoff till. Pucken letade sig under armen på Viktor Fasth.

Bara 29 sekunder senare kom 0–2.

Marcus Kink körde runt målet och spelade in framför målet där Marcel Noebels helt oattackerad kunde lyfta in pucken bakom Fasth. Ett svagt och slappt försvarsagerande av svenskarna.

- Det blev en stress vid 0–2 och det tog tid innan det stabiliserades, säger Grönborg.

Svenskarna skapade långa anfall och tryckte tillbaka Tyskland långa stunder i den andra perioden. Men den tyska försvarsmuren rämnade inte.

Patrik Hersley sköt och sköt från blålinjen i numerärt överläge, men hans projektiler gick överallt utom på mål. När mittperioden skulle summeras hade tyskarna vunnit skottstatistiken med 5–4 trots att svenskarna pressade på.

I stället hade Viktor Fasth de svåraste räddningarna att göra. En dubbelräddning i början av andra perioden räddade kvar svenskarna i matchen.

Gav resultat

I den tredje perioden fick så långt bänkade Rasmus Dahlin kliva in.

Det gav resultat nästan direkt.

Dahlin, som fick drygt fyra minuters speltid i förra Tysklandsmötet, sköt pucken mot mål och Anton Lander kunde slå in returen efter 6.25.

Dominik Kahun sköt 3–1, men två backmål – Patrik Hersley i numerärt överläge och Mikael Wikstrand – gav 3–3 och förlängning.

Men den förlängde bara den svenska mardrömmen.

Gangneung, TT:s utsände

Fakta: Tre Kronors OS-kvartsfinaluttåg

2018 Pyeongchang: Tyskland, 3–4 (efter förlängning).

2010 Vancouver: Slovakien, 3–4.

2002 Salt Lake City: Vitryssland, 3–4.

1998 Nagano: Finland, 1–2.

Fotnot: Tre Kronor tog OS-guld i Lillehammer 1994 och i Turin 2006 och silver i Sotji 2014.