Jordan Spieth vann British Open i fjol och ska försöka försvara titeln den här veckan.
Jordan Spieth vann British Open i fjol och ska försöka försvara titeln den här veckan.

Tio saker att ha koll på i British Open

Världens mest anrika golftävling spelas den här veckan för 147:e gången. Här är tio saker att ha koll på när British Open avgörs på klassiska Carnoustie.

ANNONS
|

+ Svenskarna

Henrik Stenson, Alex Norén och Alexander Björk var de enda blågula hoppen i fjol. Nu kompletteras trion av Jonas Blixt, Marcus Kinhult och färske Scottish Open-trean Jens Dantorp. Bara USA, England, Sydafrika, Japan och Australien har fler spelare i det 156 man starka startfältet.

+ Majorsviten

Brooks Koepka, Jordan Spieth, Justin Thomas, Patrick Reed och så Koepka igen – de fem senaste majortävlingarna har vunnits av amerikaner. Européer har under samma period nått ynka två topp 3-placeringar, genom Francesco Molinari (tvåa i PGA-mästerskapet i fjol) och Tommy Fleetwood (tvåa i US Open i år). Ett dåligt tecken inför Ryder Cup i höst?

ANNONS

+ Titelförsvararen

Jordan Spieth vann alltså på Royal Birkdale i fjol, efter en sanslös avslutning och segerduell mot Matt Kuchar. Nu finns frågetecken för Spieths form. Sedan tredjeplatsen i US Masters på Augusta i april har amerikanen, som fyller 25 år nästa vecka, inte ens varit bland de 20 bästa i någon av sina sex starter.

+ Favoriten

Golf är alltid svårtippat, men ska man tro spelbolagen är ännu en amerikan – världsettan Dustin Johnson – den största favoriten. I sina nio starter i British Open har Johnson som bäst varit tvåa, på Royal St Georges 2011.

+ Islänningen

27-årige Haraldur Magnus är rankad 1089:a i världen och har aldrig spelat på Europatouren. Bland de främsta meriterna märks fjolårets andraplats i Fjällbacka Open. Nu blir Magnus historisk som den förste islänningen att spela The Open, efter att sensationellt ha kvalat in till tävlingen.

+ Veteranen

1977 spelade Sandy Lyle som 19-årig amatör British Open på Turnberry. I år gör Lyle, skotten som nu har hunnit fylla 60 år, sin 42:a raka start i tävlingen. Lyle vann "The Claret Jug" 1985 och måste hålla ut i fyra år till för att tangera Gary Players rekord på 46 raka British Open.

+ Banan

ANNONS

Carnoustie, par 71, mäter drygt 6700 meter. Det är därmed den längsta av British Open-banorna och enligt många också den tuffaste. I de sju The Open som har spelats på Carnoustie har vinnarscoren oftast varit över par, men frågan är hur det blir i år när den beryktade banan är extremt torr och hård. Ruffen är snällare än vanligt och bollarna studsar långt, men samtidigt lite nyckfullt.

+ Vädret

Temperaturen väntas ligga runt 20 grader och prognoserna pekar på att årets The Open varken blir särskilt regnigt eller extremt blåsigt. Störst regnrisk finns under inledningen av fredagen, då både Henrik Stenson och Alex Norén är bland spelarna som slår ut tidigt på morgonen.

+ Avslutningshålet

Carnousties 18:e hål är banans svåraste, ett par 4 som mäter 456 meter. Hålet är mest känt för Jean Van de Veldes plågsamma kollaps 1999. Fransmannen behövde bara avsluta med en dubbelbogey för att vinna British Open, men slog bland annat ner bollen i vattenhindret Barry Burn och gjorde till slut en trippelbogey. Van de Velde föll sedan i särspel.

+ Prispengarna

Totalt får årets startfält dela på 10,5 miljoner dollar. Omräknat till svenska kronor får vinnaren en prischeck på cirka 16,6 miljoner samtidigt som en andraplats ger 9,6 miljoner. En tiondeplats är värd cirka 1,9 miljoner kronor, medan det räcker att bli 35:a för att i alla fall få lämna Carnoustie med en halv miljon.

ANNONS
Carnoustie, Storbritannien, TT:s utsände

ANNONS