Mikael Appelgren.

Sverige vidare i EM – "Äpplet" hjälte

Sverige är vidare i handbolls-EM efter 30–25 mot Serbien. Mikael Appelgren glänste i målet när ett pånyttfött Sverige reste sig efter premiärförlusten.

|

Femmålssegern mot Serbien i Split gör att handbollslandslaget redan har säkrat en plats i mellanrundan i Zagreb, trots att mötet med Kroatien återstår på tisdag.

Mycket tack vare målvakten Mikael Appelgren.

"Äpplet" var bäst i laget i mot Island och följde upp det inhoppet med att fortsätta storspela när han fick vakta målet från start. Appelgren räddade på alla möjliga sätt. Till och med ofrivilligt, när han stoppade Zarko Sesums tunga bössa med pannan och blev golvad en liten stund.

- Jag hade ett bättre försvar framför mig i dag än mot Island och det hjälper. Sen blev det lite krydda med frilägesräddningar, som kommer när man får lite säkerhet och känner att man har kommit in i "zonen", säger Appelgren.

Vassare Sverige

Två dagar efter bottennappet i premiären var det inte bara Appelgren som spelade bra i Sverige. Borta var tveksamheten och den handbroms som svenskarna snackade om efter den energifattiga EM-premiären. I stället tryckte Blågult gasen i botten direkt.

Mot Island gjorde Sverige åtta mål på hela första halvlek, nu behövde laget bara drygt åtta minuter för att hitta nätet lika många gånger. Så långt hade Sverige ryckt åt sig en 8–3-ledning tack vare fart och variation i anfallen, mer aggressivitet i försvarsspelet – och så Appelgren förstås.

- Väldigt skönt att vi studsade tillbaka och fick till vårt spel, bara släppte och köra fullt ös, säger han.

"Världsmålvakt"

Efter svenskt 16–10 i paus blev det lite skakigare i andra halvlek. Serbiens stjärna Petar Nenadic var på väg att krympa den blågula ledningen till ett mål, men då klev Appelgren fram med sin kanske viktigaste räddning på hela kvällen.

- Han visar vilken världsmålvakt han är och räddar från alla möjliga håll och kanter och vinklar, säger förbundskapten Kristján Andrésson om matchhjälten.

En minut efter Appelgrens nyckelräddning hade Sverige kontrat in två mål genom Philip Henningsson och Mattias Zachrisson och gått ifrån till 26–22. Matchen var i praktiken avgjord.

- Det är en massa olika känslor. Jag är mest nöjd, glad och stolt över att vi lyfter vårt försvarsspel. Det finns ett engagemang och en aggressivitet som inte fanns i första matchen, säger Andrésson.

Till slut handlade det – hur konstigt det än kan låta – om att inte vinna med för många mål. Sverige behövde vinna med tre mål för att säkra avancemanget, men helst inte med fler. För Sverige är det nämligen en fördel om Serbien och inte Island går vidare till mellanrundan.

Sverige gjorde flera byten och tappade passande nog 30–23 till 30–25 under slutminuten. Serbernas sista mål såg allt annat än otagbart ut för Appelgren, även om han själv inte riktigt ville erkänna att han släppte in bollen med flit.

Split, TT:s utsände

Fakta: Så spelas handbolls-EM

Matcherna i Grupp A:

Fredag: Sverige–Island 24–26, Kroatien–Serbien 32–22.

Söndag: Sverige–Serbien 30–25, Kroatien–Island 29–22.

Tisdag: Island–Serbien, Kroatien–Sverige.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan, dit man tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

Grupp A slås ihop med Grupp B – med bland annat Frankrike och Norge – i Zagreb. Grupp C och Grupp D slås ihop i Varazdin. Mellanrundan avgörs den 18–24 januari.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till semifinalerna, som spelas i Zagreb den 26 januari. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.