Linda Sembrant under träningen på Arena Lviv i Lviv dagen före Sveriges VM-kvalmatch i fotboll mot Ukraina.
Linda Sembrant under träningen på Arena Lviv i Lviv dagen före Sveriges VM-kvalmatch i fotboll mot Ukraina.

Svensk VM-jakt i staden som ratar Putin

Nästan all världens fotbollsblickar är vända mot Vladimir Putins Ryssland. Några riktas mot Lviv, staden som vänder ryggen åt den ryska presidenten.

ANNONS
|

Ukrainas sjunde största stad, med runt 730000 invånare, ligger bara några mil från den polska gränsen. Här, på relativt tryggt avstånd från ett olagligt annekterat Krim och striderna i östra Ukraina, är det svårt att hitta proputinska åsikter.

När den ryska annekteringen av Ukraina pågick kläddes staden Lviv i affischer föreställande Vladimir Putin med Hitlermustasch, Vladimir Putin som ballerina, Vladimir Putin som klistermärke i pissoarer och ryska flaggor prydda med svastikor.

Det är här Sverige ska spela VM-kvalfotboll på tisdag kväll.

2000 åskådare

- Alla länder har historia, och det finns där någonstans, men ju närmare matchen man kommer desto mer fokus blir det på matchen. Just nu spelar det ingen roll var jag är på jorden. Det är en väldigt läcker arena och en väldigt bra plan, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

ANNONS

Miljarder människor väntas följa herr-VM i Putins Ryssland, som börjar på torsdag. Runt 2000 åskådare väntas finnas på plats för att se Ukraina–Sverige på Arena Lviv, EM-stadion från 2012.

- Vi vill så klart spela inför så mycket folk som möjligt hela tiden, det ger ju oss där ute en härlig känsla, säger Linda Sembrant.

- Vi älskar att spela hemma i Sverige inför vår publik, det var en fantastisk stämning senast (mot Kroatien på Gamla Ullevi) och nu kommer det att vara lite färre. Men för oss handlar det om att göra en bra match för alla som kollar hemma i soffan också.

De ukrainska fans som väljer att trotsa det prognoserade åskvädret, kommer för att se ett Ukraina som måste vinna men också ett Sverige som borde vinna och därmed ta ytterligare ett steg mot VM 2019.

ANNONS

Måste vinna

Ukraina behöver tre poäng för att ha en möjlighet att nå andraplatsen, som kan ge playoffspel. Men inte ens förbundskaptenen är särskilt optimistisk. 1–5-försluten mot Danmark i fredags, just i Lviv, tog hårt.

- Det var verkligen ett bakslag. Vi ska spela mer defensivt, mer kompakt, mot Sverige. Men det är ett av Europas tio bästa lag och de har inte tappat några poäng så här långt. Verkligheten är att vi måste slåss mot så starka lag som Danmark och Sverige, och det är tufft, säger Ukrainas förbundskapten Volodymyr Reva.

Magdalena Eriksson ser Ukraina som det bästa laget bakom Sverige och Danmark, och väntar sig en tuff bortamatch.

- Jag tror att det blir den tuffaste matchen som vi har spelat hittills. Men vi såg en del brister hos Ukraina mot Danmark. Det handlar för oss om att försöka hitta spelare som är rättvända, och sedan hota med många löpningar, att spela med fart.

ANNONS
Lviv, TT:s utsända

Fakta: Ställning, VM-kval, grupp 4

1) Sverige, 5 matcher, 15 poäng (+17 i målskillnad).

2) Danmark, 5, 12 (+9).

3) Ukraina, 5, 7 (–1).

4) Ungern, 6, 4 (–12).

4) Kroatien, 7, 2 (–15).

Gruppsegraren är direktkvalificerad för slutspelet i Frankrike sommaren 2019. Grupptvåan får chansen att spela playoff om en VM-plats, om nationen är bland de fyra bästa av de sju grupptvåorna.

Sveriges återstående matcher:

12 juni: Ukraina (b).

30 augusti: Ukraina (h, Göteborg).

4 september: Danmark (b).

Fakta: Annekteringen av Krim

2014 ledde omfattande protester i Kiev till att den Moskvatrogne ukrainske presidenten Viktor Janukovytj avgick. Senare valdes Europavänlige Petro Porosjenko till ny president.

Maktskiftet skärpte motsättningarna mellan den ukrainsk- och rysktalande befolkningen, vilket blev startskottet på det utdragna inbördeskriget i östra Ukraina. På Krimhalvön byttes den ukrainskvänliga regeringen i en liknande revolt ut mot en ryskorienterad administration som begärde stöd från Ryssland.

I slutet av februari 2014 intog prorysk mils flera byggnader i Krims huvudort Simferopol.

Den 16 mars hölls en folkomröstning, som stora delar av omvärlden har klassat som illegal, om självständighet från Ukraina och om anslutning till Ryssland. Det officiella resultatet sades visa att 97 procent av befolkningen var för att bryta sig loss från Ukraina. Den 18 mars beslutade Ryssland att införliva Krim i Ryska federationen.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS