Sporten där spelarna synas

Det gäller att välja rätt sport om du vill synas. Handbollskillarna i Halland födda -03 inspekteras noga av Hallands Handbollförbund.

ANNONS
|

Flera fotbollsdistrikt, däribland Halland, har släppt på mycket av elittänkandet kring 15-åringarna. Sedan ett par år samlas inte Hallands bästa fotbollsungdomar på det klassiska elitlägret i Halland. Det gör att Sveriges förbundskaptener får svårare att veta vilka talanger som gömmer sig i de halländska buskarna när de första landslagen ska samlas.

Risken att någon handbollsspelare missas är minimal – för att inte säga obefintlig. Sedan Fredrik Donaldson tillträdde som Hallands förbundskapten för Hallands 03:or, har alla killar fått åtta chanser att träna och utbildas tillsammans. Spelarna kallas växelvis där de dessutom får chansen att utbilda sig kring kost och hälsa.

ANNONS

– Vi har åtta heldagssamlingar. Sedan har vi haft ytterligare fem samlingar för de 18 vi tog ut från början.

Handbollens tankar är väldigt olikt fotbollens upplägg.

– Det är inget fel att tävla, men man ska låta alla få chansen att vara med under en längre tid. Det kan bli en snäv uttagning på fel kriterier. Under åtta samlingar har man sett de här 40 spelarna. Alla har fått chansen, även om någon kanske varit sjuk vid någon samling.

Jonathan Tygesen har varit en av ledarna som erbjudit fysträning. Spelförståelse, kondition och hur man fungerar i grupp är andra bitar som ingår i utbildningen.

Aranäs dominerar

I Halland är HK Aranäs nästan totalt dominerande. Av 16 spelare är tolv killar från Kungsbackaklubben. Tre av de som i helgen skickas till Sverigecupen i handboll. Den turneringen påminner lite om fotbollens elitläger i Halmstad, en klassiker som Halland inte längre deltar i.

Synas i Nyköping

Under helgen i Nyköping får alla spelare synas under lupp av förbundskapten Tomas Axnér (som även tränar Lugi i ligan). I ett inlägg på handbollsförbundets hemsida kan man läsa om Tomas Axnérs tankar kring turneringen.

– Som person är min känsla tudelad kring Sverige-Cupen. Det finns väldigt många bra spelare som inte får visa upp sig här. Jag tränar ju Lugis herrar och jag har som spelare inte varit på ett enda riksläger.

ANNONS

Avdramatisera

Många spelare lever i tron att det är oerhört betydelsefullt att lyckas under just den här helgen. Så är det inte. Det försöker HK Varbergs killar övertyga sig om.

De tre HKV-spelarna som byter kust den här helgen är Petter Donaldsson (vänster och mittnia), David Mitterer Stråhle (kanten) och Hampus Rydberg, mittsexa i Hallandslaget, vänsternia i HK Varberg.

Vad ger extraträningarna?

– Någon landslagsledare har varit där och lärt oss knep och tricks. De vet hur man ska göra. Mest samlas vi väl för att vi ska lära känna varandra. Vi lär oss att spela ihop. När man blir vuxen och byter lag är det bra.

Du ska väl inte byta lag?

– Nej, men jo. Jag ska spela i Tyskland.

Fredrik Donaldson:

– Det är enklare att vi har tre utespelare som anpassar sig efter deras spel än tvärtom. De (HK Aranäs) har spelat väldigt offensivt och inte så traditionellt 6–0 som vi gör.

Halland har stora förhoppningar inför helgens turnering. Topp sex nämner Fredrik Donaldson som målsättning.

– Du måste gå rent i dina tre första matcher. Skulle du förlora en match i gruppspelet så spelar du om platserna 7 till 12.

ANNONS

I april samlas de bästa 60 spelarna för första rikslägret. Det är ett mål för många. Men inga drömmar kommer att krossas efter helgen.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Så här spelar Halland i gruppspelet i Nyköping:

Fredag 14.40 mot Västernorrland-Jämtland. 17.40 mot Värmland.

Lördag 08.30 mot Södermanland.

Slutspelet fortsätter lördag och söndag.

Matcherna går att följa via betallänk från www.svenskhandboll.se

ANNONS