Emil Jönsson och Anna Haag lägger ner skidkarriären och slutar efter världscupen i Falun.
Emil Jönsson och Anna Haag lägger ner skidkarriären och slutar efter världscupen i Falun.

Skidstjärnorna avslutar karriären

Skidparet Emil Jönsson och Anna Haag slutar sina aktiva skidkarriärer. Beslutet fattades under ett telefonsamtal i samband med OS i Pyeongchang. Men samtidigt öppnar de för framtida ledarroller – om intresse finns från skidförbundet.

ANNONS
|

- Vi har levt med landslaget i så många år. Det är ens familj man vill hjälpa och se till att det går bra för dem. Sedan om vi är dom rätta och vad vi kan göra en annan sak. Vi vill skidförbundet väl. Men först ska vi njuta och vara lite ute på kanten, säger Emil Jönsson.

ANNONS

Anna Haag och Emil Jönsson har i alla år varit paret som starkt bidragit till en goda stämningen i svenska skidlandslaget. Det vittnar många åkare. Men nu är det andra som får bli glädjespridare.

Beslut under OS

Anna Haag berättar att hon fattade beslutet i samband med OS i Pyeongchang:

- Jag vaknade en morgon under OS och kände att nu är jag färdig med detta. Då ringde jag hem till Emil som blev smått chockad, berättar Anna Haag och Emil Jönsson tillägger:

- Det tog lite tid att förstå. Va, ska vi sluta? Det dröjde inte lång tid innan jag också kände samma sak. Men vi har aldrig pratat om att sluta samtidigt. Nu var det en slump som gjorde att vi samtidigt kände oss klara med detta.

Trassel med kroppen

Emil Jönsson är klart rörd över situationen. Där han står på Lugnets skidarena i Falun och inser att landslagskarriären snart är slut.

ANNONS

- Jag har en kropp som inte håller för den typen av träning och sprint. Det är brutalt att rusa och springa i 15 år. Den senaste tiden har det varit för mycket energi på rehabträning. Nu känns det rätt att sluta medan vi ändå tycker detta är ett underbart liv, menar Emil Jönsson.

Nu ska de avsluta skidsäsongen. I sommar de gifta sig och sedan blir det dags att göra något nytt i livet:

- Vi har funderingar och planer. Men vill vi inte säga. Först ska vi smälta detta och hitta magkänslan, säger Anna Haag.

TT

Fakta: Anna Haag och Emil Jönsson

Anna Haag

Ålder: 31.

Bor: Östersund.

Klubb: Emil&Anna Sportklubb

Meriter: OS: 1 guld och 3 silver. VM: 3 silver och 1 brons. SM: 2 guld

Emil Jönsson

Ålder: 32

Bor: Östersund.

Klubb: Emil&Anna Sportklubb

Meriter: OS: 2 brons. VM: 1 silver, 1 brons. SM: 3 guld.

ANNONS