Simon åker till VM i ovanlig sport

Tävlingsklädd i vitt, omringad av plastklot och med ett fast grepp om kolfiberklubban, laddar Simon Carlsson för lag-VM.  – Krocket handlar om att klura ut smarta lösningar.

ANNONS
|

Nästa helg åker Simon Carlsson, 46, och tre andra svenska krocketfantaster till lag-VM i Association Croquet (engelsk krocket) i Southwick. I år är det 20 år sedan han började tävla och han har bland annat ett EM-guld från 2010 på meritlistan.

– Jag har spelat sedan jag var fem år gammal. Vi har spelade alltid krocket i trädgården hemma med familjen och pappa tillverkade utrustning till oss i sin verkstad. Men när jag var student på Chalmers i slutet på 90-talet fick jag och mina kompisar för oss att börja spela på riktigt. Då var det mer en livsstilgrej, att hitta på något att göra medan vi drack öl ungefär. Men vi började spela mer och mer och lärde oss de internationella reglerna via några engelska webbsajter. 1997 bildade vi klubben Tant Emmas Krocketklubb.

ANNONS

Med åren skingrade sig medlemmarna över landet och numera använder Simon Carlsson gräsmattan på tomten hemma i Nösslinge för träning. Det är det som finns till hands eftersom Varberg saknar en krocketklubb.

– Ja, det är väl lite som att spela fotboll på en potatisåker, säger han och skrattar.

Hur mycket tränar du?

– Jag spelade mer förr. Det fanns en krocketklubb i Borås som jag åkte till två gånger i veckan under flera år. Jag spelade 20 timmar i veckan och åkte på tävlingar så fort jag fick chansen. Nu tävlar jag fyra till fem gånger om året, ofta utomlands. Först VM, och sedan EM och SM så jag har att göra hela semestern, säger han och medger att reskassan brukar gå till tävlingar.

Proffs eller prispengar existerar knappast i sporten. Enligt Simon finns runt tio svenska medlemsklubbar, varav hälften av medlemmarna spelar den internationella varianten.

– Vi kanske är trettio personer som kan reglerna.

Trots skiftande spelformer är huvudpoängen är att kloten ska gå igenom ett antal bågar. I engelsk krocket, som är den internationella, är det genom sex bågar, två varv, och sedan träff på pinnen i mitten. Och den som är först att ”pegga ut” båda kloten har vunnit.

ANNONS

Vad är grejen med krocket?

– Det är den intressanta kombinationen av bollkänsla och precision kombinerat med väldigt mycket tänkande och taktik. Det är rörelsemönstren på planen och det spatiala tänkandet som är intressant. Man fattar hela tiden taktiska beslut och det gäller att både välja rätt beslut och att genomföra slaget.

– Jag kan rekommendera att spela med lös krockering (inte hålla foten på bakre klotet) även vid vanlig trädgårdskrocket. Det öppnar upp möjligheter och kräver mer taktik, säger han och slår planenligt iväg kloten åt två olika håll.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS