Sara tar steget uppåt

Får vi presentera: Varbergs senaste leverans till Damallsvenskan. Sara Nilsson, 23, tog nyligen det avgörande steget med Kungsbacka DFF.

ANNONS

Det är fyra år sedan Sara Nilsson lämnade Valinge-Derome för spel i Jitex. Sedan blev det flytt till Kungsbacka DFF som var den nybildade klubben som tog över det som främst Tölö byggde upp under några år.

Under säsongen har det rapporterats om de ekonomiska bekymren som kantat klubben.

Det fina i pralinasken är att spelarna lyckats skaka av sig och fokusera på rätt saker. Gruppen lyckades med den ofta lyckade lösningen: Bry dig inte om det du inte kan påverka.

–Jag har verkligen fått lära mig hur viktigt det är med laganda. Det som hängt runt omkring oss har gjort att vi tillsammans blivit starkare som lag. Det har varit speciellt i år att vi kämpat i motgångar.

ANNONS

Hur gör man för att ta bort det som stör?

– Vi gjorde ett val. Vad är det egentligen vi vill. Jo, vi vill spela fotboll och då fokuserar man all energi på det i stället för att vara frustrerad på grejer runt omkring.

Under den här säsongen (som inte är riktigt slut) har Sara Nilsson flyttats till vänsterkanten. Det är en position hon tidigare inte trott att hon skulle trivas med.

– Jag har på slutet även spelat lite som forward. Jag är väl rätt allround.

Sara Nilsson går på Handelshögskolan och avslutar i sommar sin masterutbildning. Det låter som en riktigt krävande uppgift när man samtidigt strävar efter att nå Damallsvenskan. Snart har Sara gjort 4,5 år.

– Det har varit en utmaning, men fotbollen har varit ett bra break för mig under utbildningen. Det gör det kul i vardagen. Vi spelar fyra, fem dagar plus match. När man väl pluggar måste man vara effektiv. Men det här är något som jag verkligen tycker är kul. Annars hade jag inte klarat och gjort det.

Elitettan är en kostsam serie – inte minst när det gäller tid.

– Vi åker upp till Kalix, flyger till Piteå och åker buss. Det tar hela helgen liksom. Men det är ju en helt annan luft i Norrland. Det är lite kul att åka till platserna man aldrig åkt till annars. Att resa med ett lag gör det roligare. Man skrattar aldrig så mycket tillsammans som när man reser trött på ett nattåg.

ANNONS

Det blir roligare att åka långt när man vinner.

– Jag har varit med om det andra också, när vi med Jitex bara förlorat och åkt ur och allt varit skit.

Man antar att spela i Elitettan och studera inte innebär något lyxliv.

– Nej, alla behöver ju jobba heltid eller plugga. Det är verkligheten i de flesta klubbarna i serien, men vi ska också få betalt i slutet av året, har de lovat.

Sara Nilsson är en tjej med rötter som sträcker sig djupt ned i den halländska fotbollsmyllan. Morfar Tage Söhrman, eldsjäl i Derome BK, blev prisad av Uefa i Monte Carlo och firad för sina 50 år som kassör.

– Han tycker det är jätteroligt att vi är på radio och syns på tv.

Mamma Carina spelade många år i Derome BK. Pappa Thomas värvades från Derome till Varbergs Bois och fick även fina år i Falkenbergs FF.

Pappa Thomas var en enveten spelartyp med flaxande armar.

Ser du likheter?

– Jag har hört att pappa var som mig, ettårig och kämpade. Flaxig med armarna, det stämmer nog också. Mamma spelade på kanten, så vi har nog en del likheter också.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS

Född: 1985 i Derome.

Bor: Linnéstaden, Göteborg.

Sysselsättning: utbildar sig på Handelshögskolan, Göteborg. Spelar fotboll i Kungsbacka DFF.

Klubbkarriär: Derome BK och Valder, 20 matcher/3 mål (-2014), Jitex Mölndal BK, 41/3 (2014-16) och Kungsbacka DFF Facit, 44/8 (2017-18).

ANNONS