Janne Pesonen satte den avgörande straffen för Växjö mot Luleå.

Sällsynt Växjöseger mot Luleå

Serieledning i stor stil och en stundande CHL-final som grädde på moset. Växjö fina form bekräftades än mer då laget tog en sällsynt seger, med 2–1 efter straffar, hemma mot långvariga spöket Luleå.

|

Växjös säsong så här långt är, försiktigt sagt, imponerande. I dagarna kvalificerade man sig för CHL-final och SHL-tabellen toppar laget i överlägsen stil. Men Växjö kom till spel med ett bekymmer som man behövde hitta en lösning på – Luleå. De serieledande smålänningarna hade bara tagit full pott i ett av de tio senaste mötena med norrbottningarna.

- De knäpper till bra och vi kom inte upp i nivå, säger Eric Martinsson.

Den två inledande perioderna förde inte Växjö närmare en lösning på Luleågåtan. Lagen visade en ömsesidig respekt för varandra och agerade ytterst försiktigt med få klara målchanser och inga mål som logiskt resultat. Växjös tränare Sam Hallam tycker att gåtan Luleå är svåranalyserad.

- Jag kan inte svara på den frågan utan tycker bara att det var en väldigt tam insats av oss.

Tränaren vädjade

Inledningen av den tredje perioden lovade gott för den som önskade högre tempo och klarare chanser. Växjö började bomba på och utdelningen lät inte vänta på sig. Klockan visade 3.47 när Andrew Calof smällde in säsongens 21:a fullträff bakom en chanslös Filip Gustavsson.

- Jag vädjade på bara knäna för att vi skulle göra dem på läktarna gladare, säger Sam Hallam.

Men Luleå, som mer än något annat lag i SHL vet hur man når framgång mot Växjö, gav inte upp. Knappt tre minuter senare spelade laget powerplay och Johan Harju skickade in kvitteringspucken.

Ingen straffträning

Matchen förblev en jämn historia och var logiskt nog oavgjord efter 60 minuters spel. Janne Pesonen satte den avgörande straffen och grejade Växjös första seger mot Luleå denna säsong. Straffar är annars inget som serieledaren lägger någon träning på.

- Aldrig, vi körde en straffturnering innan jul, säger Sam Hallam.

Säsongens första seger mot Luleå var det som gladde Växjötränaren denna kväll.

- Jätteskönt att vi vinner på straffar, slut på tjatet om varför vi inte kan slå Luleå, säger han.

Eric Martinsson har receptet på hur den stora serieledningen ska förvaltas framöver.

- Vi ska vara i nuet, man är aldrig bättre än sin senaste match, säger Martinsson.