Denis Spitsov har avslutat två OS-stafetter som silvermedaljör. Något guld har det inte blivit för OAR.
Denis Spitsov har avslutat två OS-stafetter som silvermedaljör. Något guld har det inte blivit för OAR.

OS i Sydkorea en rysk besvikelse

För fyra år sedan vann Ryssland medaljligan i OS. Det går sämre i Pyeongchang. I spåren av den stora dopningsskandalen har de ryssar som får delta inte tagit ett enda guld.

ANNONS
|

Ryssland dominerade stort i Sotji 2014. Hemmanationen tog 29 medaljer, varav elva av ädlaste valör.

I Sydkorea har det hittills inte blivit ett enda guld och de tolv medaljerna – fyra silver och åtta brons – ger OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) en blygsam 21:a plats i medaljligan.

Närmast har den nya generationens skidherrar varit, med silver både i den traditionella stafetten och i sprintvarianten, men ryssarna fick ge sig mot Johannes Høsflot Klæbo och Norge vid båda tillfällena.

- På ett sätt är vi glada. Vi var nära men Johannes gick hårt i den sista backen och det blev en stor lucka, så stor att jag inte kunde komma i kapp, sade Denis Spitsov efter sprintstafetten.

ANNONS

Att silver inte alltid är bra nog vittnar Andrej Larkovs kommentar efter den långa stafetten om:

- Vi ville verkligen vinna. Andra plats är också bra men nu vill jag bara hem och byta om, sade startmannen.

OAR har några guldchanser kvar, inte minst i herrarnas ishockeyturnering där det stjärnspäckade laget möter Tjeckien i semifinal på fredagsmorgonen svensk tid.

- Vårt jobb är att träna och spela hockey. Inget hänger på oss, sade storstjärnan Ilja Kovaltjuk efter kvartsfinalsegern mot Norge, apropå diskussionen om huruvida OAR-truppen ska få närvara vid avslutningsceremonin under Rysslands flagga.

TT

ANNONS