Tvååkers Innebandyklubb har cirka 200 aktiva spelare. Det är framförallt antalet kvinnor som ökar. Men konkurrensen från fotbollen är stor även om det finns en del som dubblerar.
Tvååkers Innebandyklubb har cirka 200 aktiva spelare. Det är framförallt antalet kvinnor som ökar. Men konkurrensen från fotbollen är stor även om det finns en del som dubblerar.

Orten som bryter innebandytrenden

Antalet innebandyspelare i länet blir färre. Men i en av kommunens orter ser trenden annorlunda ut.

ANNONS
|

I Tvååker ökar antalet kvinnliga spelare med licenser.

– Det beror nog mest på att Capricorns damer kom hit, säger ordförande Anki Ferm, Tvååkers IBK.

Ni minns kanske innebandyns barndom. Då var Tvååkers IBK lokalt sett en stor, framgångsrik förening. Det utspelades många kamper på både dam- och herrsidan mellan Tvååkers IBK och Wic 85.

Ni vet hur historien gick senare. Rycket kom och Warberg IC blev överlägset störst. Nu spelar strax över 600 innebandy i Warberg IC och farmarföreningen IBF.

Killarna blir färre

Tendensen är annars ganska klar inom innebandyn. Var tionde manlig innebandyspelare har slutat som aktiv de senaste två året. På damsidan är statusen ungefär oförändrad. Antalet tjejer är sju färre än för två år sedan.

ANNONS

– Jag vet inte vad ungdomar gör nuförtiden, säger Anki Ferm.

Damerna blir fler i Tvååker

Tvååkers herrar spelar i utvecklingsserien som motsvarar division 4. Damerna går förhållandevis bra och är med i högsta Hallandsserien.

I Tvååker finns det drygt 200 aktiva spelare. Det positiva för Tvååkers IBK är att antalet damer med licens har ökat med 13 procent sedan mars 2016. Capricorns damlag la ner och många spelare bytte till Tvååker

– Vi hade några sämre år, men vi fick en skjuts när några gamla spelare, bland annat jag, började spela igen. Sedan spred det sig. Men vi behöver ha fler som vill sluta upp.

Samarbete över gränserna

Som ordförande i Tvååkers IBK och ledare ser Ferm hur åldersgrupperna minskar och att föreningarna tvingas slå samman vissa kullar till större grupper.

För Tvååkers del har det hittills handlat om samarbete med Träslövsläge som ligger bara några åkerlappar bort.

– De har större ungdomsgrupper. Det beror mycket på att Träslövsläge har större inflyttning med barnfamiljer. Men det byggs mycket i Tvååker nu, säger Anki Ferm.

Fotboll på schemat

I Tvååker har även fotbollens framgångar gjort att Tvååkers IF blivit en stark ungdomsförening på orten.

ANNONS

– De kör en elitsatsning och har projektet med på skolschemat. Dessutom har den nya konstgräsplanen gjort att fotbollen kan hålla igång mer året runt, säger Anki Ferm.

Tif och TIBK pratar med varandra. Eller som Anki Ferm säger:

– Vi har ett samarbete med fotbollen.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS