Albin Lagergren.
Albin Lagergren.

"Mr 100 procent" lovar fler skott

När Albin Lagergren skjuter blir det mål. Högernian är Sveriges vassaste målskytt hittills i EM – utan att ha missat ett enda skott.

ANNONS
|

Albin Lagergren var en av spelarna som klev fram på allvar när Sverige vann mot Serbien. 25-åringens fina spel och fem mål – flest av alla – bidrog starkt till att handbollslandslaget har säkrat en plats i mellanrundan.

Vid sidan av planen ger Lagergren ett lite blygsamt intryck. På planen är det annorlunda, men statistiken vittnar om att han kanske borde ta ännu mer plats. Än så länge har Albin Lagergrens samtliga sju EM-skott nämligen gått i mål.

- Jaså, det visste jag inte. Men jag känner att jag borde ha tagit lite fler skott. Det är några lägen där jag kunde ha dragit till i stället för att passa vidare. Sedan gick jag väl bort mig någon gång för mycket i försvaret, men på det stora hela är jag nöjd med spelet och vinsten senast, säger han inför matchen mot Kroatien.

ANNONS

Genombrott i fjol

Varbergskillen, som efter den här säsongen lämnar Kristianstad för tyska Magdeburg, fick sitt stora internationella genombrott i VM i Frankrike för ett år sedan. Då åkte Sverige ut i kvartsfinal mot fransmännen, som sedan vann turneringen. Det är en liknande utmaning som väntar nu, inför drygt 10000 åskådare i en kokande hall i Split.

- Kroatien är nog det bästa laget i EM än så länge. Vi måste spela som mot Serbien, men smälla på ännu mer i försvaret och trycka ännu mer i alla lägen framåt. Vi slutade springa lite ett tag i andra halvlek senast, men ska vi ha en chans mot Kroatien måste vi springa hela matchen, säger Lagergren.

TT: Har ni varit inne i hallen när Kroatien har spelat?

- Ja, när Kroatien mötte Serbien var vi uppe på läktaren en sväng och det var ett jäkla liv. Men under matchen hinner man inte tänka så mycket på att alla hatar en på läktaren. Det är mer svårigheter att höra vilka spel vi ska köra och sånt, men det hoppas jag att vi kan lösa.

ANNONS

"Allt att vinna"

Det var en skönt avslappnad stämning när handbollslandslaget bjöd in till pressträff inför matchen mot värdnationen. Att avancemanget till mellanrundan är klart gör att Sverige slipper kniven mot strupen.

- Efter vinsten i går kände vi att det släppte lite och att vi är inne i turneringen. Nu tycker jag mest att vi har allt att vinna, även om matchen mot Kroatien så klart är jätteviktig. Kan vi ta den och få med oss några poäng till mellanrundan så ser det bra ut, trots minan vi gick på mot Island, säger Lagergren.

Split, TT:s utsände

Fakta: Sveriges målskyttar i EM

Sverige har så här långt fördelat målen på många spelare i EM. Den interna skytteligan (antal skott inom parentes):

7 mål: Albin Lagergren (7), Lukas Nilsson (13), Jim Gottfridsson (15).

6 mål: Mattias Zachrisson (9).

5 mål: Jesper Nielsen (7), Niclas Ekberg (9), Johan Jakobsson (9), Simon Jeppsson (13).

3 mål: Hampus Wanne (5), Jerry Tollbring (6).

1 mål: Philip Henningsson (1).

Fakta: Sveriges läge i EM

Sverige är klart för mellanrundan i Zagreb, där Frankrike och troligen även Norge och Vitryssland väntar. Hur många poäng Sverige får med sig vidare i EM avgörs i de sista gruppmatcherna, Serbien–Island och Kroatien–Sverige.

För Blågult är det en klar fördel om Serbien (som Sverige slog) går vidare i stället för Island (som Sverige förlorade mot).

Sverige får med sig...

....fyra poäng vid seger mot Kroatien, om Serbien slår Island.

...tre poäng vid oavgjort mot Kroatien, om Serbien slår Island.

...två poäng vid seger mot Kroatien, om Serbien inte slår Island. Eller vid förlust mot Kroatien, om Serbien slår Island med minst fyra mål.

...en poäng vid oavgjort mot Kroatien, om Serbien inte slår Island.

...noll poäng vid förlust mot Kroatien, om Serbien inte slår Island med minst fyra mål.

Fakta: Så spelas handbolls-EM

Matcherna i Grupp A:

Fredag: Sverige–Island 24–26, Kroatien–Serbien 32–22.

Söndag: Sverige–Serbien 30–25, Kroatien–Island 29–22.

Tisdag: Island–Serbien, Kroatien–Sverige.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan, dit man tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

Grupp A slås ihop med Grupp B – med bland annat Frankrike och Norge – i Zagreb. Grupp C och Grupp D slås ihop i Varazdin. Mellanrundan avgörs den 18–24 januari.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till semifinalerna, som spelas i Zagreb den 26 januari. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.

ANNONS