Michael Haga jublar med sina lagkamrater i Mora efter att ha fullbordat vändningen mot Frölunda med ett vaket 4–3-mål när bara två sekunder återstod av matchen.
Michael Haga jublar med sina lagkamrater i Mora efter att ha fullbordat vändningen mot Frölunda med ett vaket 4–3-mål när bara två sekunder återstod av matchen.

Moras mirakelvändning knäckte Frölunda

Mora fixade rena miraklet och slog Frölunda med 4–3 i Göteborg. Tre mål i matchens tre sista minuter vände Frölundas 3–1-ledning. Michael Haga ordnade segermålet med två sekunder kvar, efter att ha brutit en Frölunda-passning.

ANNONS
|

Frölunda vann alla fyra matcherna mot Mora under fjolårets ishockeysäsong – men det blev knappa segrar, 3–1 som mest.

Den här gången såg Frölunda ut att gå mot en säker seger, med 3–1 efter två perioder och överläge med 29–5 i skottstatistiken som extra krydda.

- Vi var överkörda i stort sett, medger Moratränaren Mats Lusth.

I tredje perioden lyckades Mora lyfta upp spelet. Frölunda kändes ändå som det bättre laget. Men en match varar i 60 minuter.

ANNONS

Satsade på en poäng

Men 2.59 kvar reducerade Emil Aronsson för Mora, med ett skott där hemmamålvakten Johan Mattsson var skymd.

Lite senare tog Mora ut målvakten Christian Engstrand till förmån för en extra utespelare. Och med 46 sekunder kvar höll sig Matt Bailey framme i ett allt för passivt Frölundaförsvar och kvitterade till 3–3.

Sedan satsade Mora på att hålla oavgjort till slutsignalen och få en förlängning.

- Vi beordrade våra spelare att hålla pucken längs sargen och få ner den. Får man en poäng borta mot Frölunda ska man vara nöjd, säger Mats Lusth.

Koll på klockan

Men i stället fick Mora med sig alla tre poängen hem. Norrmannen Michael Haga bröt en Frölunda-passning och sköt 4–3 med bara två sekunder kvar.

- Jag bryter och försöker skjuta snabbt, för jag vet att det är lite tid kvar. Som tur är går den in, säger Michael Haga.

ANNONS

- Det är inte varje dag man får vara med om en sådan match. Det är kanske inte helt förtjänt. Men vi har en målis om står fantastiskt, och ett lag som inte ger upp.

Det var en vändning ingen kan ha förutsett, till enorm glädje för Mora-klacken bakom Frölundas mål.

Tränaren Mats Lusth var inte nöjd med lagets två första perioder, men desto mer med vändningen.

- Det är bra moral och tåga. Kan man göra sådana här matcher, då förstår alla att inget är omöjligt, säger Mats Lusth.

Saknade ödmjukhet

I Frölunda-lägret kommer man nu att tala en del om ödmjukhet.

- Vi tappar ödmjukheten i tredje perioden. Det är inget snack om det. Vi börjar ge bort puckar på offensiva blå, vi jobbar inte färdigt i försvarsspelet, säger tränaren Roger Rönnberg.

ANNONS

Han konstaterar också att Frölunda behöver lära sig att "döda" matcher där man har en ledning.

- Det går väldigt fort i ishockey, från att vara nonchalant till att hamna lite grand i panik och bli totalt passiva som jag tycker att vi blir i slutet av tredje. En jäkligt tung förlust, säger Roger Rönnberg.

TT

ANNONS